Εκλογές – Σλοβενία: Επιστρέφει ο καταδικασθείς για σκάνδαλα δεξιός Γιάνεζ Γιάνσα

 

Στις κάλπες καλούνται σήμερα 1,7 εκατ. Σλοβένοι ψηφοφόροι, για τις βουλευτικές εκλογές, με τις οποίες ελπίζει να επιστρέψει στην εξουσία ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από την κεντροαριστερά.

Ηττημένος το 2014, όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή, καθώς εξέτιε ποινή για διαφθορά, ο 59χρονος Γιάνσα έχει καθαρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις: συγκεντρώνει το 25,1% των ψήφων, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ninamedia.

Ο ηγέτης της σλοβένικης δεξιάς ενδέχεται να ωφεληθεί από τη χαμηλή συμμετοχή, η οποία σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 60%.

Ο Γιάνσα, πρωθυπουργός από το 2004 μέχρι το 2008, κέρδισε δεύτερη θητεία το 2012 με το Σλοβένικο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος, εξαιτίας σκανδάλου που οδήγησε στην καταδίκη του από τη δικαιοσύνη το 2014.

Ο συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος εξασφάλισε την ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης εκείνης της χρονιάς σε βάρος του, οικοδόμησε την επάνοδό του στο πρώτο πλάνο βασιζόμενος σε έναν λόγο απόλυτα ξενοφοβικό, που αντηχεί εκείνον του συμμάχου του Βίκτορ Όρμπαν.

Το 25,1% του δίνει μεγάλο προβάδισμα έναντι του απερχόμενου κεντροαριστερού πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ, ο οποίος έχει φθαρεί έπειτα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, παρά την οικονομική ανάπτυξη-ρεκόρ, και το Κόμμα του Σύγχρονου Κέντρου του οποίου δεν ξεπερνά το 9,3%.

Ο Γιάνσα έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη του μικρού κεντροδεξιού κόμματος Νέα Σλοβενία (7,7%). Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων όμως τονίζουν τον μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που ενδέχεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις το βράδυ.

Ο ανεξάρτητος Μάριαν Σάρετς, πρώην ηθοποιός που έγινε δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης, ίσως μετατραπεί στον διαμορφωτή των ισορροπιών, καθώς συγκεντρώνει το 11,9% των προθέσεων ψήφου.

Παρά την κατακόρυφη πτώση του ποσοστού του Τσέραρ, η κεντροαριστερή συμμαχία που έχει σήμερα την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο θεωρείται ότι θα συγκεντρώσει περί το 29%, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες πιστώνονται ένα 12,4% και το κόμμα των συνταξιούχων Desus 7,1%.

 

SHARE