Εισάγεται στα ποινικά δικαστήρια ηχογράφηση – αποηχογράφηση των πρακτικών

Ένα νέο κεφάλαιο για την ποινική δικαιοσύνη σηματοδοτεί η λειτουργία του συστήματος ηχογράφησης – αποηχογράφησης στα ποινικά δικαστήρια.

Η αρχή γίνεται από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας, στα τριμελή πλημμελειοδικεία, στα μικτά ορκωτά δικαστήρια και στο δικαστήριο ανηλίκων, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επεκταθεί η λειτουργία του συστήματος στο Εφετείο της Αθήνας, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και σταδιακά και σε άλλα ποινικά ακροατήρια της περιφέρειας.

Το νέο σύστημα, με το οποίο θα καταγράφεται ψηφιακά όλη η ακροαματική διαδικασία στα ποινικά δικαστήρια, όπως συμβαίνει ήδη στις πολιτικές δίκες, παρουσιάστηκε σήμερα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη σύσταση των δικαστηρίων της χώρας οι γραμματείς της έδρας για την τήρηση πρακτικών στις ποινικές δίκες καταγράφουν, ακόμα και σήμερα, χειρόγραφα όλα όσα συμβαίνουν στις πολύωρες διαδικασίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ημέρα για την ποινική δίκη σημειώνοντας ότι συμβάλλει σε δύο κατευθύνσεις.

«Με την εγκατάσταση του νέου συστήματος στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, σήμερα, κάνουμε δύο σημαντικά βήματα.

Ένα βήμα προς την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης, καθώς με το σύστημα της αποηχογράφησης θα βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός στην έκδοση των αποφάσεων από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Κάνουμε όμως και ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων, καθώς το νέο σύστημα θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, πληρότητα και ορθότητα» σημείωσε ο Κ. Τσιάρας, ο οποίος πρόσθεσε:

«Ολοκληρώνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα όλων των παραγόντων της δίκης. Αυτό το πρόγραμμα εκκίνησε από την παρούσα κυβέρνηση το περασμένο έτος από μηδενική βάση και απαίτησε σκληρή προετοιμασία μηνών».

Η πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, Σοφία Φούρλαρη, τόνισε ότι το νέο σύστημα ηχογράφησης – αποηχογράφησης των πρακτικών στα ποινικά ακροατήρια «θα βοηθήσει στη γρήγορη και ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής του ψηφιακού συστήματος και πρόεδρος Εφετών, Γιώργος Παπαγεωργίου, έκανε λόγο για «μία σπουδαία ημέρα για τα δικαστήρια της χώρας και για έργο που συμβάλλει στην αποϋλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε να περάσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».

SHARE