Έφυγε από τη ζωή ο αστροναύτης του Apollo 12 Άλαν Μπιν

 

Πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 86 ετών, ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι. Ο
Άλαν Μπιν, έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο Houston Methodist του Τέξας. Ήταν το τελευταίο εν ζωή μέλος του πληρώματος του Apollo 12.

Το 1969, σε ηλικία 37 ετών, ο Μπιν είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση στο διάστημα με το Apollo 12. 
Ήταν δεύτερη επανδρωμένη αποστολή που προσεδαφιζόταν στη Σελήνη, μετά το Apollo 11 που είχε μεταφέρει τους Νηλ Άρμστρονγκ, Μάικλ Κόλινς και Μπαζ Όλντριν στο ιστορικό τους ταξίδι, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.

NASA
«Ο Άλαν ήταν ο πιο δυνατός και καλόκαρδος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ μου. Ήταν η αγάπη της ζωής μου και μου λείπει», δήλωσε η σύζυγός του, Λέσλι Μπιν, με την οποία ήταν παντρεμένος επί 40 χρόνια. Πιλότος δοκιμών του πολεμικού ναυτικού, ο Μπιν ήταν ένα από τα 14 άτομα που επέλεξε η NASA το 1963, για να επανδρώσει την τρίτη ομάδα αστροναυτών της Yπηρεσίας.

Ο Μπιν ταξίδεψε δύο φορές στο διάστημα.
NASA
Στις 19 Νοεμβρίου του 1969, μαζί με τον Τσαρλς Κόνραντ προσγειώθηκε στον «Ωκεανό των Καταιγίδων» και λίγα λεπτά αργότερα έγινε ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε ποτέ στον γήινο δορυφόρο. Κατά τη διάρκεια των δύο «σεληνιακών περιπάτων» του, o Μπιν βοήθησε στην διεξαγωγή αρκετών πειραμάτων και, μαζί με τον Κόνραντ, συνέλεξαν και έφεραν πίσω στη Γη περίπου 34 κιλά βράχων και σκόνης από το φεγγάρι.
Το 1973, έκανε τη δεύτερη και τελευταία του πτήση στα αστέρια, στον πρώτο διαστημικό σταθμό των ΗΠΑ “Skylab” («εργαστήριο του ουρανού»). Μετά τη συνταξιοδότησή του από τη ΝASA, το 1981, αφοσιώθηκε στη ζωγραφική, αποτυπώνοντας διαστημικές σκηνές, εμπνεόμενος από τις εμπειρίες του στο πρόγραμμα Apollo.

SHARE