Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τις χρεώσεις

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνουν οι τράπεζες.

Eφοδος κλιμακίων της Επιτροπής στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και στην Τράπεζα Αττικής . Ταυτόχρονα, επισκέφθηκαν και τα γραφεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.. Αν και δεν έχει γίνει γνωστός, επισήμως τουλάχιστον, ο λόγος αυτής της κίνησης, εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες σχετίζεται με τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες σε συγκεκριμένες συναλλαγές.

Dεκαμελή κλιμάκια της Επιτροπής, συνολικά οι υπάλληλοι είναι πάνω από 100, εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία τραπεζών, ζήτησαν από τα στελέχη να απομακρυνθούν χωρίς να αγγίξουν τίποτε και ερευνούν τα αρχεία και τους υπολογιστές.

Οι λόγοι της εφόδου, για την οποία δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες καθώς είναι σε εξέλιξη, εκτιμάται ότι συνδέονται με την πολιτική επιβολής προμηθειών από τις τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έφοδος συνδέεται με αυτεπάγγελτη δίωξη που είχε ασκηθεί το καλοκαιρι για ανάλογες πρακτικές. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως ακούει από την αγορά πως οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν συνεννοηθεί για την επιβολή προμηθειών.

Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε απειλήσει τις τράπεζες με παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα ερευνήσει ενδεχόμενη εναρμονισμένη πρακτική, σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις. Να σημειωθεί ότι εφόσον κάτι τέτοιο αποδειχθεί οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ βαριά πρόστιμα.

Σε ότι αφορά το θέμα των χρεώσεων, μετά την συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των τραπεζών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησαν σε κάποιες περιορισμένες κινήσεις (αναστολή αυξήσεων), οι οποίες προφανώς δεν κρίθηκαν επαρκείς από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.

Την είδηση της εφόδου κλιμακίων της Επιτροπής στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες μεταδίδει και το Reuters.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο Reuters, η έφοδος των κλιμακίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στις εξής τράπεζες: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Attica Bank, αλλά και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Επιτροπή εξετάζει την πολιτική προμηθειών και το ενδεχόμενο οι τραπεζίτες να συνεργάστηκαν όσον αφορά τις προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές.
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τους λόγους της έρευνας.
«Μας κυνηγούν για τις προμήθειες στις συναλλαγές» δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Δεν μας επιτρέπεται να φύγουμε και αντιγράφουν τους σκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών.
Αλλά δεν έχουμε κάτι για να φοβόμαστε» δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Μάλιστα, το Reuters υπενθυμίζει και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Έλληνες τραπεζίτες, τον περασμένο μήνα, όταν ο πρωθυπουργός τους ζήτησε να ανακαλέσουν τις αυξήσεις στις προμήθειες που ανακοίνωσαν για μια σειρά υπηρεσιών.
«Η έφοδος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και εστίασε στον έλεγχο των χρεώσεων στις πιστωτικές κάρτες, τα ATMs κλπ, προκειμένου να δουν εάν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ διαφορετικών τραπεζών» είπε ένας άλλος τραπεζίτης.
«Δεν πιστεύω ότι θα ανακαλύψουν κάτι, όταν τιμολογείς υπηρεσίες, φυσικά παρακολουθείς τους ανταγωνιστές σου.
Είναι παράξενο αν και η έρευνα διεξήχθη αφού οι τράπεζες μείωσαν τις χρεώσεις» τόνισε ο ίδιος.
Τέλος, δύο άλλοι τραπεζίτες υποστήριξαν ότι η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν πολιτική υποκινούμενη και έκαναν λόγο για «σόου».

SHARE