EBEA: Τίμησε την πρόεδρο της Άνω Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ματβιένκο

_HAN8845Την πρόεδρο της Άνω Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Ματβιένκο, τίμησε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα,  σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Ερμής» του ΕΒΕΑ,  παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος επέδωσε στον κ. Ματβιένκο το μετάλλιο διακεκριμένης προσωπικότητας του ΕΒΕΑ,  για την πολύχρονη προσφορά της στην ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Κατά την τελετή της βράβευσης της κας. Ματβιένκο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή της επίσκεψη της Προέδρου της Άνω Δούμας στην Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα στο ΕΒΕΑ, το ναό της επιχειρηματικότητας αποδεικνύει ότι οι ελληνορωσική φιλιά όχι μόνο υφίσταται, αλλά και μπορεί να εκβαθυνθεί ακόμη περισσότερο.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, αυτή την δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας είναι αναγκαία περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά. Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση (13,5% την περσινή χρόνια) των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Αυτή η ανοδική τάση θέλουμε να συνεχιστεί. Και μπορούμε να το πετύχουμε επ’ ωφελεία και των δύο χωρών. Όπως επιθυμούμε την ενεργό και δυναμική συμμετοχή των Ρωσικών επιχειρήσεων τόσο στις επενδύσεις στην χώρα μας, όσο και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και σίγουρα αποτελεί χώρα μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών. Καλούμε την Πρόεδρο της Άνω Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αποτελέσει η Ελλάδα χώρα πρώτης επιλογής για την εισροή Ρωσικών κεφαλαίων».

Από την πλευρά της η κα. Βαλεντίνα Ματβιένκο, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ για την τιμητική αυτή διάκριση, τόνισε ότι ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψής της στη χώρα μας. «Η ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία και σκοπός της επίσκεψής μου στην Ελλάδα, η οποία γίνεται κατ’ εντολή του προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι να επιβεβαιώσω την πολιτική αυτή της χώρας μου. Αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζητούμενο η εδραίωση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, αναγκαία προϋπόθεση άλλωστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Όπως ανέφερε επίσης η πρόεδρος της Άνω Δούμας της Ρωσίας, η επίσκεψή της στην Ελλάδα συμπίπτει με τα 185 χρόνια άριστων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, σχέσεων που μπορούν να εμβαθυνθούν ακόμη περισσότερο, καθώς υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διπλωματικό, αλλά και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Η κα. Ματβιένκο έκανε εκτενή αναφορά στις πρόσφατες επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της Gazprom για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, αλλά και των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για μεγάλες επενδύσεις, όχι μόνο στον ΟΣΕ, αλλά και γενικότερα σε όλο το συγκοινωνιακό πλέγμα της χώρας μας, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί συγκοινωνιακός κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Άνω Δούμας, υπάρχει πολιτική συναίνεση για κοινές επενδύσεις και το κλίμα είναι θετικό, επ’ ωφελεία και των δύο χωρών. Η κα. Ματβιένκο αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα «γαλαντόμους». Στο σημείο αυτό, η κα. Ματβιένκο ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 να συμβάλει για την απλοποίηση ή ακόμη και την κατάργηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα φιλελληνικά αισθήματα που τρέφει η ίδια προσωπικά, αλλά και στο σύνολό τους οι ρώσοι πολίτες, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να στηρίξει κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι «στο πρόσωπο της κας. Ματβιένκο βλέπουμε μια πολύ καλή φίλη της Ελλάδος».  Τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πρωτοστατήσει για την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας, ενώ αναφερόμενος στις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και στις αποκρατικοποιήσεις, τόνισε ότι όλες οι διεργασίες γίνονται με πλήρη διαφάνεια και με γνώμονα την ανάπτυξη. Κατέληξε δε, λέγοντας, ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα, αναγκαίες προϋποθέσεις για την εισροή ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις.

 

SHARE