E-nnovation 2012: Ψηφιακή καινοτομία και startups με φοιτητικό «αέρα»

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Eurobank  στο Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη, έλαβαν χώρα η εκδήλωση “Startup Essentials” για την ενημέρωση και εκπαίδευση νέων επιχειρηματιών στην λειτουργία νέας ψηφιακής  επιχείρησης και η απονομή των βραβείων του 5ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν (e-nnovation 2012).

Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν) στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 300 φοιτητές, σε 110 ομάδες από 32 ΑΕΙ/ΤΕΙ. Στον τελικό έφθασαν 15 ομάδες και στις 29 Νοεμβρίου δόθηκαν τα βραβεία στις ομάδες που διακρίθηκαν.

Στην εκδήλωση μίλησαν ειδικοί σε θέματα ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων, στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και ανάπτυξης ομάδας (team building) και στο μάρκετινγκ ψηφιακών επιχειρήσεων.

Στο Β’ Μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ειδικό workshop  παροχής συμβουλευτικής (mentoring)  για τις ομάδες του τελικού από ειδικούς  σε θέματα νέας/νεοφυούς επιχειρηματικότητας και ψηφιακής καινοτομίας.

Φοιτητικό e-nnovation με την συμμετοχή τριών Πανεπιστημίων

Το e-nnovation είναι ένας Πανελλήνιος διαγωνισμός ψηφιακής επιχειρηματικότητας-καινοτομίας για φοιτητές. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Tμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όμως, για πρώτη φορά φέτος, στη διοργάνωση του διαγωνισμού συμμετείχαν ενεργά το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (School of Science and Technology) και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (Business School).

Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδειχθεί η νεανική/νεοφυής καινοτομία και επιχειρηματικότητα στους τομείς του διαδικτύου, του κινητού  και να προωθηθούν νέες επιχειρηματικές ιδέες στον χώρο του ηλεκτρονικού  επιχειρείν.

Ο διαγωνισμός υποστηρίχθηκε από το ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος), τον ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Επικοινωνιών Ελλάδας), το ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος) και τη MICROSOFT.

Μετά από δύο γύρους αξιολογήσεων, στον τελικό προκρίθηκαν 15 ομάδες (αποτελούμενες από 52 φοιτητές προερχόμενοι από 15 διαφορετικά ΑΕΙ) παρουσιάζοντας τα επιχειρηματικά τους πλάνα σε 10μελή επιτροπή ειδικών.

And the winners are…

Τα φετινά βραβεία απονεμήθηκαν στις παρακάτω ομάδες:

•    1ο βραβείο: Ομάδα Social Green – Ντέμπος Δημήτριος (Τμήμα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος (MSc in Information and Communication Technology Systems, International Hellenic University), Αλμπανίδης Ευάγγελος (Τμήμα Ηλεκτρονικής, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), Τζανέλλης Ιωάννης (Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληφοροφικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).  Χορηγός βραβείου: Όμιλος Eurobank.
•    2ο βραβείο: Ομάδα Gir@sko – Ξενακίδης Χρήστος (Πληροφοριακά Συστήματα, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Κοσμίδου Δήμητρα (Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο).
Χορηγοί βραβείου: ΣΕΠΕ και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
•    Βραβείο Εξωστρέφειας: Ομάδα MindTap – Τσιρέκας Μάρκος, Williams Andreas, Μιτσούλης-Ντόμπος Παύλος (Business School, Imperial College London), Αλεξάκης Αλέξης-Ευθύμιος (MSc in Management, London School of Economics), Βόντας Χρήστος (MSc in Computing, Imperial College London).
Χορηγός βραβείου: Odyssey Venture Partners.
•    Βραβείο κοινωνικής προσφοράς:  Ομάδα Αutonomic – Χατζηκωτούλας Σπυρίδων, Γούλιας Νικόλαος (Μηχ/κών Η/Υ Τηλεπ. & Δικτύων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Γούλιας Δημήτριος (Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Χορηγός βραβείου: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
•    5ο Βραβείο:  Ομάδα The Ninth Car – Κωνσταντίνος Κογκαλίδης, Αλέξης Μπρέζας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Λάζαρος Αγαθαγγελίδης (Μουσικής Τεχνολογίας, ΙΕΚ Δέλτα)
Χορηγός βραβείου: Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
•    Βραβείο Καινοτόμου Ιδέας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις:  Ομάδα Veltisto- Τσελάι Φλόρεντς, Καβαλιώτου Ευανθία, Μπιλίρη Μαρία, Πατρής Αναστάσιος, Μανδέκης Σπύρος (Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Χορηγός βραβείου: Χρυσός Οδηγός.

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Χάρης Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων ο οποίος μαζί με τον κ. Σταύρο Ιωάννου, Γενικό Διευθυντή Εργασιών, Τεχνολογίας & Οργάνωσης του Ομίλου Eurobank απένειμαν το πρώτο βραβείο.
Ο κ. Ιωάννου δήλωσε: «Ο όμιλος Εurobank  υποστηρίζει  για τρίτη χρονιά το θεσμό των βραβείων e-nnovation. Για εμάς, τα βραβεία e-nnovation αποτελούν  άλλη μια ουσιαστική πρωτοβουλία και επιλογή στο πλαίσιο της εταιρικής μας υπευθυνότητας. Δεν επιβραβεύουμε απλώς με κάποια βραβεία πρωτότυπες ιδέες, αλλά από την επαφή με τις προσπάθειες των νέων να υλοποιήσουν  τις επιχειρηματικές τους ανησυχίες αντλούμε και εμείς  ιδέες για νέες πρωτοβουλίες και για νέες συνεργασίες που θα αποδώσουν σημαντικότερο κοινωνικό έργο. Η σημερινή επιβράβευση των νικητών του διαγωνισμού e-nnovation 2012 είναι ένα ακόμη ερέθισμα και ένα κίνητρο σε όσους  διαλέγουν το δύσκολο δρόμο της δημιουργίας».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι “ο διαγωνισμός ήρθε για να ενισχύσει το πνεύμα ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου στους φοιτητές και να δώσει βασικά γνωστικά εφόδια στους νέους πτυχιούχους για να αναλάβουν επιχειρηματική δράση.”

Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, o κ. Αναστάσιος Χονδρογιάννης, εκπροσωπώντας τον Γενικό Γραμματέα κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο ανακοίνωσε την υποστήριξη των διακριθέντων στο διαγωνισμό ennovation ομάδων αλλά και στο πλαίσιο άλλων διαγωνισμών καινοτομίας από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “Κυψέλες Επιχειρηματικότητας”. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα δοθούν υπηρεσίες συμβουλευτικής (mentoring) αλλά και coaching για την έναρξη μιας νεοφυούς (startup) επιχείρησης  καθώς και χορήγηση υποτροφιών στους συμμετέχοντες.

Τέλος , ανακοίνωσε την έναρξη διαγωνισμού καινοτομίας κι επιχειρηματικότητας από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς το Δεκέμβριο 2012.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και workshop με θέμα  «Startup Essentials»,  με ομιλητές τον κύριο Πάνο Θεοδώρου, Διευθυντή Τομέα Ανάπτυξης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων ομίλου Eurobank, τον Επικ. Καθ. Ιωάννη Νικολάου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κύριο Παναγιώτη Γκεζερλή eBusiness Consultant.  Στο workshop δόθηκαν πρακτικές συμβουλές στους πιθανούς νέους επιχειρηματίες για τις δυνατότητες που έχουν να βρουν χρηματοδότηση και το πώς θα πρέπει να την διαχειρισθούν, τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων καθώς και δυνατότητες για startup marketing.

Επιπροσθέτως για τις ομάδες του τελικού του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε mentoring session στο οποίο ειδικοί του ηλεκτρονικού επιχειρείν παρείχαν συμβουλές στην κάθε ομάδα ξεχωριστά αναφορικά με τις επιχειρηματικές τους προτάσεις.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανακοίνωση της έναρξης του 6ου Φοιτητικού Διαγωνισμού E-nnovation 2013 από τους δύο  επιστημονικούς υπευθύνους του διαγωνισμού Καθ. Γ. Δουκίδη και Επ. Καθ. Κ. Πραματάρη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τον Καθ. Ιωάννη Βλαχάβα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αναπλ. Καθηγ. Αγγελική Κοκκινάκη από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός εφεξής θα έχει διεθνό χαρακτήρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό: www.eltrun.grwww.ennovation.gr

Της Ελένης Νάτση 

Πηγή φωτογραφίας: www.startupgreece.gov.gr