Draghi: “Η μπάλα έχει περάσει στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες”

Δεν θα πρέπει να περιμένετε και νέες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τις δύο μαζικές ενέσεις ρευστότητας με τα νέα δάνεια των τριών ετών διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi στη συνέντευξη Τύπου μετά τις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Ο Draghi χαρακτήρισε “αδιαμφισβήτητη επιτυχία” τα αποτελέσματα των δύο πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) διάρκειας τριών ετών που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα.

“Βελτιώθηκε σημαντικό το περιβάλλον, άνοιξαν και πάλι οι αγορές μετά τη διενέργεια των LTROs και επέστρεψε η εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε. “Σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο, αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στις LTROs αλλά και στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των οικονομικών τους”.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι πλέον “η μπάλα έχει περάσει στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και στις τράπεζες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία”.

“Nα προστατεύεται o ισολογισμός της ΕΚΤ”

Ο Draghi αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την πορεία του ελληνικού PSI σημειώνοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. “Δεν θα ήταν σωστό να κάνω κάποιο σχόλιο για κάτι που εξελίσσεται και αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο θέμα” για τις αγορές, σημείωσε.

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις για την εξαίρεση της κεντρικής τράπεζας από το haircut των ελληνικών ομολόγων, ο Draghi υπογράμμισε ότι ο ισολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να προστατεύεται.

Σημείωσε εξάλλου ότι πρόκειται για τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων και η κεντρική τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει το καθήκον της και να προστατεύει τα χρήματα των φορολογούμενων.

Σχολιάζοντας τέλος την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε στην έκθεση της τρόικας επισημαίνοντας ότι οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως έχει σημειωθεί πρόοδος τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Σημάδια σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι διαθέσιμοι δείκτες επιβεβαιώνουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομία της Ευρωζώνης, προειδοποίησε ωστόσο ότι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους.

Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, ο Draghi επισήμανε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συνεχίσει να ανακάμπτει σταδιακά στη διάρκεια του 2012. Προειδοποίησε ωστός ότι “οι εντάσεις σε ορισμένες αγορές κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης και οι επιπτώσεις τους στις πιστωτικές συνθήκες καθώς και η διαδικασία της προσαρμογής των ισολογισμών στον χρηματοπιστωτικό και μη χρηματοπιστωτικό τομέα, συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την υποκείμενη δυναμική της ανάπτυξης”.

Πιο αδύναμη η ανάπτυξη το 2012, ανοδικά ο πληθωρισμός

Αναφορικά με τις μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ευρωζώνη ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι αυτές αναθεωρήθηκαν ελαφρώς καθοδικά με τις νεώτερες εκτιμήσεις να τοποθετούν την ανάπτυξη του ΑΕΠ μεταξύ -0,5% και 0,3% για το 2012 και μεταξύ 0,0% και 2,2% το 2013.

Οι προηγούμενες προβλέψεις τοποθετούσαν την πορεία του ΑΕΠ στο -0,4% με 1% για το 2012 και 0,3% με 2,3% για το 2013.

Την ίδια στιγμή αναθεωρήθηκαν ανοδικά οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού. Ειδικότερα, με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις ο εναρμονισμένος πληθωρισμός HICP θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 2,1% και 2,7% το 2012 και μεταξύ 0,9% και 2,3% το 2013.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν για 1,5% με 2,5% το 2012 και 0,8% με 2,2% το 2013.

Να θωρακιστούν οι τράπεζες

Κάλεσε εξάλλου και πάλι τις τράπεζες να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους “διακρατώντας τα κέρδη τους” μεταξύ άλλων, ενώ επανέλαβε ότι η ευρωστία των ισολογισμών των τραπεζών θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη διευκόλυνση της κατάλληλης παροχής πιστώσεων προς την οικονομία.

Τέλος κάλεσε και πάλι τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους και να εφαρμόσουν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η ΕΚΤ κράτησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα αμετάβλητα τα επιτόκια έχοντας προχωρήσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητο στο 1%.

Την ίδια στιγμή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διατηρούνται στο 1,75 % και 0,25 % αντιστοίχως.

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητο, όπως αναμενόταν, στο 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BOE), επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η νομισματική επιτροπή αποφάσισε τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 325 δισ. λίρες έπειτα από την αύξηση των 50 δισ. λιρών που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση τα εννέα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, ψήφισαν ομοφώνως να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και οι επτά υποστήριξαν ακόμη την διεύρυνση του προγράμματος αγοράς assets. Ωστόσο, τα πρακτικά κατέγραψαν πως οι Adam Posen και David Miles είχαν ζητήσει τη διεύρυνση του προγράμματος κατά 75 δισ. στερλίνες. Έκριναν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε πρακτικά να υποχωρήσει από το στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια, ως συνέπεια της ασθενέστερης των προσδοκιών δραστηριότητας.

Σημειώνεται πως ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 3,6% από 4,2% το Δεκέμβριο. Από τη μεριά του ο διοικητής της τράπεζας Mervyn King, στις 15 Φεβρουαρίου είχε σημειώσει πως η οικονομία της χώρας αναμένεται να εναλλάσσεται μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης το 2012.

Το Office for National Statistics ανακοίνωσε πως η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8% το 2011, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για 0,9%. συρρίκνωση 0,2% στους τελευταίους τρεις μήνες του έτους ενώ η βιομηχανική παραγωγή το Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και υποχώρησε 3,3% στο έτος.

SHARE