Δωρεά 1.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα “Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου” στο ΕΣΥ

Το Ίδρυμα “Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου” σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε σε δωρεά 1.000.000 ευρώ για την άμεση προμήθεια πρόσθετου νοσοκομειακού εξοπλισμού σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές υγείας.

Το Ίδρυμα  από την ίδρυση του το 1999 έως σήμερα, έχει ως στόχο την ενίσχυση δράσεων που προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Οι ιδρυτές ήταν μέλη της οικογένειας των ιδρυτών της A.E. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

Η χρηματική δωρεά διατέθηκε στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ ΑΕ) για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε το Ίδρυμα “Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου”, για τη συμβολή του στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης Δημόσιας Υγείας που βιώνουμε στη χώρα.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Παύλος Κανελλόπουλος (1906 – 2003) ήταν Έλληνας βιομήχανος και συλλέκτης αρχαίων έργων τέχνης.

Γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1906 στην Αθήνα και ήταν γιος του Άγγελου Κανελλόπουλου και της Ελένης Οικονόμου (εξ Οικονόμων). Σπούδασε χημεία και μηχανική στην Γερμανία και ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση “Τιτάν”, της οποίας διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος. Παράλληλα ασχολήθηκε με την συλλογή αρχαίων έργων τέχνης, συλλογή που δώρισε στο ελληνικό κράτος το 1972 ιδρύοντας παράλληλα το μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου. Το 1999 ίδρυσε μαζί με την σύζυγό του και ομώνυμο ίδρυμα.

Για την προσφορά του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρούν μετάλλιο, από την κυβέρνηση της Ιταλίας με το μετάλλιο “Leonardo Da Vinci”, από την ελληνική κυβέρνηση ανακηρύχθηκε ανώτατος ταξιάρχης του τάγματος του Φοίνικος ενώ για την συμμετοχή του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο με το μετάλλιο εκστρατείας 1940 και τον πολεμικό σταυρό. Επίσης διετέλεσε αντιπρόεδρος της χριστιανικής αρχαιολογικής εταιρείας, ισόβιο επίτιμο μέλος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών κ.α. Κατοικούσε σε διαμέρισμα επί της οδού Ηρώδου Αττικού.

Απεβίωσε στις 3 Απριλίου 2003 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου και δεν είχε παιδιά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου (1921 – 24 Ιουλίου 2008) ήταν ιδρύτρια του Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Δημήτριου Λόντου, βουλευτή και υπουργού, και της Μελπομένης Σκαμπαβία. Από την πλευρά του πατέρα της καταγόταν από την οικογένεια Λόντου και ήταν δισέγγονη του Ανδρέα Χ. Λόντου καθώς και ανιψιά του Στέφανου Στρέιτ και του Δημήτριου Μάξιμου, ενώ από την πλευρά της μητέρας της καταγόταν από τη Σύρο και ήταν μικρανιψιά του ευεργέτη Ιωάννη Βαρδάκα (ήταν αδερφός της γιαγιάς της).
Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου συμμετείχε ως εθελόντρια αδερφή, υπηρεσία για την οποία τιμήθηκε με πολεμικό μετάλλιο από το Υπουργείο Στρατιωτικών. Το 1972, μαζί με τον σύζυγό της Παύλο Κανελλόπουλο, δώρισαν στο ελληνικό κράτος τη συλλογή αρχαίων που είχαν δημιουργήσει, ιδρύοντας παράλληλα το μουσείο “Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου” στην Πλάκα. Αργότερα, το 1999, η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου ίδρυσε το ομώνυμο ίδρυμα, στο οποίο έχει διατελέσει πρόεδρος.
Επίσης χρημάτισε αντιπρόεδρος του Μουσικού Σωματείου «Τζίνα Μπαχάουερ», ενώ τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο από την Ακαδημία Αθηνών για τις ενέργειές της στην επέκταση του μουσείου και για τις δωρεές της προς το ελληνικό κράτος.
Απεβίωσε στην Αθήνα το 2008 και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
SHARE