Δώρα δημοσίων υπαλλήλων: Αναδρομικά και συνέχεια η εισήγηση στο ΣτΕ – Απόφαση σε δύο μήνες

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη των περικοπών στα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ (Αλέξης Μητρόπουλος), κατά τη συζήτηση των υποθέσεων, η Εισηγήτρια κυρία Φιλοπούλου ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υποστήριξε την άποψη και εισηγήθηκε ότι είναι αντισυνταγματικοί οι νόμοι που κατήργησαν τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων (Δώρο Πάσχα, Δώρο Χριστουγέννων, επίδομα αδείας) και γι’αυτό πρέπει να τους καταβληθούν αναδρομικά και να τους καταβάλλονται εφεξής (“ex nunc”).

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου είπαν ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων από την περικοπή των δώρων και πρόσθεσαν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερότητα και μονιμότητα στην εργασία τους. Είπαν επίσης ότι δεν μιλάμε για τεράστια ποσά και ότι το επίπεδο διαβίωσης δεν μπορεί να κριθεί σε σχέση με ό, τι έπαιρναν στο παρελθόν αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν τώρα. Πρόσθεσαν ακόμη ότι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλες κατηγορίες πολιτών έχουν πληγεί από την κρίση.

Μίλησαν για ένα ποσό 4 δισ. ευρώ με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο δημόσιος προϋπολογισμός αν γίνουν δεκτές οι προσφυγές.

Οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου, να κάνουν λόγο για επερχόμενη οικονομική καταστροφή στη χώρα εάν δοθούν τα τρία δώρα, τα οποία μάλιστα είναι κουτσουρεμένα (1.000 ευρώ το χρόνο) και δεν αποτελούν, όπως το παρελθόν, πλήρη μισθό τα Χριστούγεννα, και από μισό μισθό το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι εύκολη η λύση των περικοπών των δώρων, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών οι οποίες συνεχώς πλήττονται και μαστίζονται από την κρίση, όμως με το την τακτική αυτή παραβιάζονται βασικές συνταγματικές αρχές, όπως είναι της ισότητας και της αναλογικότητας κάτι εξάλλου που έχει αναφερθεί στις αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος, προσέθεσαν οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση τα ποσά δεν υπερβαίνουν τα 125 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε επίπεδο δεκαετίας. Χαρακτήρισαν ύβρη κατά του ελληνικού λαού την περικοπή των επιδομάτων.

Όσον αφορά στο πότε θα βγει η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αναμένεται τουλάχιστον σε δύο μήνες ή και περισσότερο.

 

SHARE