ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα στους G-20: Μην ζητάτε τώρα τα δάνεια από τους φτωχούς

Ανακούφιση χρέους για τις πιο φτωχές χώρες ζητούν εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε κοινή τους δήλωση προς την Ομάδα των Είκοσι (G20). 

“Η πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να έχει σοβαρές οικονοµικές και κοινωνικές συνέπειες στις χώρες του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης (IDA), -ο οποίος ασχολείται με χώρες χαμηλού εισοδήματος– όπου ζει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας”, αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση οι δύο οργανισμοί και προσθέτουν:

“Με άμεση ισχύ – και σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους των δανειστριών χωρών – η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλούν όλους τους διμερείς πιστωτές να αναστείλουν τις πληρωμές χρέους από χώρες του IDA που ζητούν μια περίοδο ανοχής.

Αυτό θα βοηθήσει τις χώρες IDA να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες σε ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, ενώ θα δώσει και ένα περιθώριο χρόνου για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της κρίσης και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάθε χώρα.

Καλούμε τους ηγέτες της G20 να αναθέσουν στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ να κάνουν αυτές τις αξιολογήσεις, περιλαμβανομένου του προσδιορισμού των χωρών με μη βιώσιμο χρέος και να προετοιμάσουν μια πρόταση για συνολική δράση από τους επίσημους διμερείς πιστωτές για να αντιμετωπιστούν τόσο οι χρηματοδοτικές όσο και οι ανάγκες ελάφρυνσης χρέους των χωρών αυτών. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Ταμείο θεωρούν ότι είναι επιτακτικό αυτή την στιγμή να δοθεί μια παγκόσμια αίσθηση ανακούφισης για τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και ένα ισχυρό σήμα στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η διεθνής κοινότητα θα καλωσόριζε την υποστήριξη της G20 σε αυτή την έκκληση για δράση.”

SHARE