ΔΝΤ: Οι 25 αδύναμες χώρες που ενισχύει

Το πράσινο φως για την παροχή άμεσης ανακούφισης στην εξυπηρέτηση χρέους σε 25 κράτη μέλη του έδωσε σήμερα το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο της προσπάθειας του να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του νέου κορονοϊού.

Με την απόφαση αυτή παρέχονται επιχορηγήσεις “στα πιο φτωχά και ευάλωτα κράτη μέλη για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους από δάνεια προς το Ταμείο για μια αρχική περίοδο έξι μηνών προκειμένου να διαθέσουν περισσότερους από τους περιορισμένους οικονομικούς τους πόρους προς επείγουσες ιατρικές ανάγκες”, δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Kristalina Georgieva.

Η βοήθεια παρέχεται από το Ταμείο Περιορισμού Καταστροφών και Ανακούφισης (CCRT) του ΔΝΤ το οποίο μπορεί να διαθέσει περίπου 500 εκατ. δολ. σε μέτρα για την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης δανείων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφατα δεσμεύτηκε να διαθέσει 185 εκατ. δολ. στο ταμείο, άλλα 100 εκατ. δολ. προήλθαν από την Ιαπωνία ως άμεσα διαθέσιμοι πόροι, ενώ και άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ολλανδία, έχουν επίσης συμβάλει.

Οι χώρες που θα λάβουν βοήθεια είναι: Αφγανιστάν, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο,  Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, Τσαντ, Νησιά Κομόρες, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκάµπια, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Αϊτή, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μάλι, Μοζαµβίκη, Νεπάλ, Νίγηρας,  Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σιέρρα Λεόνε, Νησιά Σολομώντα, Τατζικιστάν, Τόγκο και Υεμένη.

SHARE