ΔΝΤ – Ντόλμαν: Με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα ανάπτυξη δεν έρχεται – Δεν υπάρχει χώρα που να πέτυχε συνεχή πλεονάσματα άνω του 1,5%

 

Μεγάλες αμφιβολίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια εκφράζει  ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

“Το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει δεσμευτεί να πετύχει η Ελλάδα (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια 2,2% του ΑΕΠ) περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη”.

«Ως μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Με αυτούς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, μένουν πολύ λίγα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας» τονίζει.

Συνεπώς, το ΔΝΤ θεωρεί “πολύ δύσκολο, με αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο να επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης που έχει θέσει για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τονίζει ότι τα ιστορικά δεδομένα του Ταμείου υποδεικνύουν ότι μια χώρα δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλη περίοδο. Δεν υπάρχουν αντίστοιχα ιστορικά προηγούμενα”, επισημαίνει.

Με τη δημοσιονομική πορεία προδιαγεγραμένη πλέον, σημασία τώρα έχει να υιοθετηθεί το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, λέει. Και επιμένει στην ανάγκη να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, γιατί “οι φόροι είναι υπερβολικά υψηλοί στην Ελλάδα”, όπως τονίζει.

Η περικοπή των συντάξεων

Κατά τον κ. Ντόλμαν, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών μπορούν να χρηματοδοτηθούν τόσο από τη μείωση του αφορολόγητου, όσο και από από τη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει, όπως λέει, στην κυβέρνηση να θεσμοθετήσει νέες στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και επενδύσεις.

Το ΔΝΤ και η εποπτεία

Σε ό, τι αφορά την εμπλοκή του Ταμείου στη μεταμνημονιακή εποπτεία, ο κ. Ντόλμαν λέει: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενεργοποιήσει στην περίπτωση της Ελλάδας, για πρώτη φορά, το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό το καθεστώς περιλαμβάνει 4 εκθέσεις αξιολόγησης κάθε χρόνο. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχουμε συμπληρωματικά πεδία εξειδίκευσης και συνεπώς το πρακτικό θα ήταν να ερχόμαστε και εμείς για την αξιολόγηση στην Αθήνα”.