ΔΝΤ: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις – Πρόβλημα στις τράπεζες – Κάτω από το 1% η ανάπτυξη – “Θα πληρωθούμε”

Το ΔΝΤ στη συζήτηση για πρώτη έκθεση του Ταμείου στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου, επιμένει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, για να διευθετηθούν ανοιχτά ζητήματα-προβλήματα, ειδικά με τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες, ενώ αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Στην έκθεση που δόθηκε στα μέλη του ΔΣ του Ταμείου, προβλέπεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα πέσουν κάτω από 1%. Από 2021 θα συσσωρευθούν προβλήματα ισχυρίζονται τα στελέχη του Ταμείου. Επισημαίνεται πάντως,  ότι η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να ξεπληρώσει το Ταμείο.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, υπογραμμίστηκε ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, ανέλυσε τα ρίσκα για το μέλλον της οικονομίας. Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στα δάνεια από το Ταμείο, μετά την Αργεντινή και Ουκρανία, οπότε πρέπει να παρακολουθείται η οικονομία της, όπως και ότι οι τράπεζες είναι μείζον θέμα της διαφοράς μεταξύ της Ελλάδας και του Ταμείου.

Κατά τη συνεδρίαση ετέθη στον κ. Ντόλμαν η άποψη πως τα υπάρχοντα προβλήματα λύνονται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, και ότι το Ταμείο είναι αυτό που μιλάει επανειλημμένως για τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα. Από την πλευρά του, ο κ. Ντόλμαν απάντησε ότι είναι χρέος του ΔΝΤ να υπενθυμίζει τους κινδύνους προκείμενου οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να ασχοληθούν με την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

 

SHARE