Δημοσκόπηση της ΑΥΓΗΣ δείχνει ότι οι πολίτες συμφωνούν με τις προτάσεις Α.Τσίπρα

Έρευνα της Palmos Analysis που δημοσιεύει σήμερα η ΑΥΓΗ έχει δύο αναγνώσεις, που, συνδυασμένες, διαμορφώνουν όρους δυνητικών ανατροπών, δημοσκοπικών και πολιτικών.

Οι οποίες, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να καταγραφούν καθαρά εν μέσω της πανδημίας και του lockdown, αξίζει ωστόσο να κρατήσουμε αυτές τις τάσεις για ανάλυση της περιόδου μετά την πανδημία. Από τη μία, η ολοένα αυξανόμενη και συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ιδιαίτερα όσο προχωράμε μέσα στο δεύτερο κύμα και με την εικόνα, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, να ενισχύει την κριτική ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Όχι τυχαία, αλλά διότι δεν έλαβε εγκαίρως τα μέτρα που όφειλε, όπως καταγράφεται στις απαντήσεις της δημοσκόπησης.

Από την άλλη, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτει η έρευνα που έχετε στα χέρια σας είναι η ευρεία αποδοχή των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εντυπωσιακά ποσοστά. Πρόκειται για την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε στον πρωθυπουργό ένα συνολικό πακέτο συγκεκριμένων κινήσεων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών της. Μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε, δίχως συζήτηση, την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων έχει αντίθετη γνώμη. Τη σημασία αυτού του ευρήματος ενισχύει το γεγονός της μιντιακής απόκρυψης ή διαστρέβλωσης των θέσεων και των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν αν συμφωνούν είτε μάλλον συμφωνούν ή αν διαφωνούν είτε μάλλον διαφωνούν σε κάθε μία από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ειδικότερα: το 78% των ερωτηθέντων συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Το 96% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ για τον κορωνοϊό.

Το 72% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με το πάγωμα του πτωχευτικού νόμου.

Το 54% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την πρόταση για τοποθέτηση υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, ενώ το 72% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη σχεδίου κοινής αποδοχής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Φαίνεται λοιπόν ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., εκτός από την καταγγελία και την ανάδειξη των κυβερνητικών ευθυνών να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, λειτουργώντας δηλαδή ως δυνάμει κυβέρνηση με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και όχι υπό το πρίσμα του πολιτικού και κομματικού οφέλους, αναγνωρίζεται από τους πολίτες.

Τέλος, παρατηρούμε ότι όσο εξελίσσεται η πανδημία παράγοντας αποτελέσματα στην οικονομία και στη ζωή των πολιτών βλέπουμε να εντείνεται και μάλιστα ραγδαία η ανησυχία για τη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία.

Έτσι, τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα, είναι η πανδημία (53% από το 43% του Οκτωβρίου), η οικονομική ανάπτυξη (42% έναντι 33% του Οκτωβρίου) και η υγεία/περίθαλψη (36% έναντι 19% τον Οκτώβριο). Ακολουθούν η εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά (30% έναντι 44% τον Οκτώβριο), η ανεργία (χωρίς μεταβολή στο 29%), η Παιδεία (25% έναντι 20% τον Οκτώβριο).

 

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

SHARE