Δημοσκόπηση: 76% “ναι” στα μέτρα για την πανδημία- 48% “ναι” στα οικονομικά μέτρα – 75% άρση μέτρων Μάιο- ΝΔ 41,2%, ΣΥΡΙΖΑ 23%

Νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research δείχνει ότι οι θετικές κρίσεις για τη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, κυμαίνονται σε ποσοστά που φτάνουν το 76%, ενώ σχετικά με τα μέτρα οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, το 48% τα θεωρούν επαρκή ή μάλλον επαρκή και 40% ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή.

Οι θετικές εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα, ενισχύουν την αισιοδοξία των πολιτών καθώς το 44% αυτών δηλώνει αισιόδοξο. Στην ίδια κατεύθυνση, η ανησυχία μόλυνσης από τον κορωνοϊό, παρότι παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα (68% ανησυχούν πολύ ή αρκετά), σημειώνει σημαντική πτώση 18 μονάδων από το υψηλό 86% στα τέλη Μαρτίου. Σημειώνεται ότι ένα 5% θεωρεί ότι έχει προσβληθεί ήδη από τον κορωνοϊό – χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί με ιατρική εξέταση.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται θετική (75%) απέναντι στο ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Μαΐου. Το 31% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει ακόμη αρκετές αντοχές για να παραμείνει σε καραντίνα, οι υπόλοιποι είτε δεν αντέχουν τον περιορισμό για μεγάλο διάστημα (46%) είτε έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους (21%).

4 στους 10 γονείς αρνητικοί για άνοιγμα των σχολείων

Τέσσερις στους δέκα γονείς εμφανίζονται αρνητικοί ή αβέβαιοι για το αν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν η πολιτεία ανοίξει τα σχολεία μέσα στον Μάιο. Περισσότεροι, πάντως, από τους μισούς και συγκεκριμένα το 55% των ερωτηθέντων εμφανίζονται έτοιμοι να επιστρέψουν στην κανονικότητα της καθημερινότητας τους. Από αυτούς το 26% αισθάνεται ήδη ασφάλεια να επιστρέψει κανονικά στη ζωή του ενώ οι άλλοι μισοί (29%) περιμένουν το σήμα της πολιτείας. Ενα 7% δηλώνει πως ίσως δεν επιστρέψει ποτέ ξανά στην προ-κορωνοϊού καθημερινότητά του.

Στις 18 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

 Στην ερώτηση “αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε” το 41,2% απαντά τη Νέα Δημοκρατία, το 23% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 5% το ΚΙΝΑΛ, το 4,3% το ΚΚΕ, το 3,2% την Ελληνική Λύση και το 2,8% το ΜέΡΑ25.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται ο πιο δημοφιλής με 60% θετική ή μάλλον θετική άποψη ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34% . Τρίτη η Φώφη Γεννήματα με 24% και τέταρτος ο Γιάνης Βαρουφάκης με 18%.

 

SHARE