Δηλώσεις Μοσκοβισί στην Αθήνα για πλεονάσματα και δημοσιονομικό κενό

Χώρο για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2020 άφησε ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Pierre Moscovici, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αθήνα.

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι, όπως είπε ο ίδιος, πρώτον η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το πλεόνασμα του 2020 και δεύτερο να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη στη χώρα.

Αναφορικά με τον χρόνο μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί το 2020, μπορεί να συμβεί αργότερα και «το 3,5% δεν μπορεί να ισχύσει στο διηνεκές, μόνο προς το παρόν».

«Προοδευτικά πρέπει να φτάσουμε σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί, δεν έχει κανένα νόημα στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολλά χρόνια, η αξιοπιστία και η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι οι δυο καλύτεροι τρόποι για να φτάσουμε στη μείωση των πλεονασμάτων», είπε.

Ο κοινοτικός επίτροπος ρωτήθηκε και για την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης για χρήση εγγυήσεων 5,5 δισ. από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων προκειμένου να χαμηλώσει ο στόχος για το πλεόνασμα στο 2020. Δεν θέλησε να απαντήσει, περιορίστηκε μόνο να πει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έδρασε για να κλείσει ο κύκλος των μνημονίων και με τον οποίον είχε καλές σχέσεις, «δεν είναι πια πρωθυπουργός οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω».

Επανέλαβε όμως ότι οι δυο καλύτεροι τρόποι για τα πλεονάσματα είναι η αξιοπιστία και η ανάπτυξη.

Ερωτώμενος για τον προϋπολογισμό του 2020 και για το δημοσιονομικό κενό, ο Μοσκοβισί τόνισε πως δεν θα αποκαλύψει μεγέθη που ούτως ή άλλως φέρουν μια δυναμική και επομένως μπορεί να αλλάξουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να καλυφθεί το κενό» είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγορηματικός, δε, ήταν όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν για να κλείσει αυτό το κενό. Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα, δεν θα πω τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, δεν είναι σε πρόγραμμα, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν λύσεις, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη από τα ομόλογα και σε ποιο βαθμό αυτά θα δοθούν για επενδύσεις, ο Μοσκοβισί τόνισε πως υπάρχει στενή συνεργασία αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Ελλάδα που δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη 13η σύνταξη και τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ επί του θέματος σημείωσε πως η Κομμισιόν δε συμφωνούσε πάντα με το Ταμείο.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό σημείωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και ότι τα κράτη που σηκώνουν ένα τέτοιο φορτίο δεν πρέπει να αφήνονται μόνα τους.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο ζήτημα του προσφυγικού.
Ο Επίτροπος βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης  των κενών διαπραγμάτευσης για την 4η μεταμνημονιακή έκθεση .

Συνάντησε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο ενώ αναμένονται συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τους ηγέτες της αντιπολίτευσης κο Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

SHARE