Δίκτυο 5G: Ο Πομπέο “συνιστά” Nokia – “Όχι” στην κινέζικη Huawaei

Προειδοποίηση – σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση να μην συνεργαστεί με την κινεζική Huawaei για την παραχώρηση του δικτύου 5G στην χώρα μας που είναι ένα από τα μεγάλα έργα που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Εστία”, ο Μάϊκ Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα υπήρξε απόλυτα σαφής επισημαίνοντας τε εκπροσώπους της κυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε πως για τις Ηνωμένες Πολιτείες το θέμα είναι “υψίστης ασφαλείας” στο πλαίσιο του “πολέμου” των τηλεπικοινωνιών και των δεδομένων που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο πλαίσιο της εγκατάστασης των δικτύου 5G στην Ελλάδα θα τοποθετηθούν περίπου 100.000 μικρές ή μεγαλύτερες κεραίες και ο ανταγωνισμός γίνεται ανάμεσα στην κινεζική Huwaei που εξελίσσεται σε παγκόσμιο κολοσσό στις τηλεπικοινωνίες και τη Nokia που προτείνουν  οι Αμερικανοί. Η δεύτερη, όμως, είναι και πιο αργή στην μεταφορά δεδομένων και αρκετά ακριβότερη.

Το μήνυμα υπέρ της Nokia μετέφερε και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος στον Κυριάκο Πιερακάκη κατά την τελευταία συνάντησή τους και στην Αθήνα και στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί θέτουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα επικαλούμενοι τη συμβατότητα των δικτύων με το ΝΑΤΟ και, φυσικά, την ασφάλειά τους. Ήδη, όμως, Βρετανία και Γαλλία έχουν παραχωρήσει μέρος του δικτύου στην Huwaei και ίσως αυτό να είναι το μοντέλο που θα επιλέξει και η ελληνική κυβέρνηση: να δώσει, δηλαδή, στους Κινέζους το δίκτυο της καθημερινότητας των πολιτών και να κρατήσει το “core”, ήτοι τα δίκτυα ασφαλείας, για τη Nokia που προτείνουν οι ΗΠΑ.

SHARE