Δικαστική “νίκη” της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης επί της Heineken

 

Απορρίφθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οι κατηγορίες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κατά των στελεχών της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης. Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης («ΖΜΘ») εκφράζει με ανακοίνωσή της “την ικανοποίησή της για άλλη μία θετική εξέλιξη στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων, στη μακρόχρονη μάχη της κατά της ολλανδικής Heineken και της ελληνικής θυγατρικής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας («ΑΖ»)”.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί ψευδορκίας, που είχε προσάψει η ΑΖ εναντίον στελεχών της ΖΜΘ και ενός ανεξάρτητου διανομέα, που είχαν καταθέσει εναντίον της Heineken στην Ελλάδα ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο εισαγγελέας – τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΖΜΘ – έκρινε ότι η εν λόγω καταγγελία της ελληνικής θυγατρικής της Heineken είναι “εντελώς ψευδής” και “έγινε από δόλο”.

Η ΖΜΘ έχει καταθέσει  αγωγή για αποζημίωση ύψους 100 εκατ. ευρώ έναντι της Heineken και της ΑΖ στο Εμπορικό Δικαστήριο του Άμστερνταμ τον Φεβρουάριο του 2017, βάσει απόφασης που έχει λάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι επί δύο δεκαετίες η ΑΖ προέβαινε σε συστηματική κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατείχε στην αγορά, παραβιάζοντας το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού. Η πρώτη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 22 Μαρτίου 2018.

Επίσης, τον Ιούλιο του 2017 απορρίφθηκε η έφεση που είχε ασκήσει η ΑΖ κατά της απόφασης της ΕΑ στο Διοικητικό Εφετείο των Αθηνών, το οποίο επικύρωσε το πρόστιμο ρεκόρ ύψους 26,7 εκατ. ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στην τοπική θυγατρική της Heineken.

SHARE