Διάδοχος του Ντράγκι ο Βάιντμαν αν δεν εκλεγεί ο Βέμπερ στη θέση του Γιούνκερ;

 

Σε μία συγκυρία κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει και πάλι στον ρόλο του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν.

Προ ετών ο Γερμανός τραπεζίτης είχε θεωρηθεί φαβορί για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, τους τελευταίους μήνες οι πιθανότητές του μάλλον περιορίστηκαν.

Αλλά τί συμβαίνει σήμερα;

“Οι πιθανότητες του Βάιντμαν μειώθηκαν αισθητά από τη στιγμή που η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε άλλες προτεραιότητες και υποστήριξε την υποψηφιότητα του χριστιανοκοινωνιστή Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν. Δύο Γερμανοί ταυτόχρονα σε δύο κορυφαία αξιώματα της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να ‘περάσουν’ στη μεγάλη παρτίδα πόκερ για τα υψηλά αξιώματα.

Η Μέρκελ έκανε ‘ένα σοβαρό πολιτικό λάθος’ αποσύροντας την υποστήριξή της προς τον Βάιντμαν, υποστηρίζει ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Γιενς Νοβότνι.

Από την άλλη πλευρά, θεωρεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, “δεν είναι σίγουρο οτι ο Βέμπερ θα γίνει όντως πρόεδρος της Κομισιόν. Σε περίπτωση αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος θα μπορούσε να αποσυρθεί. Και τότε η υποψηφιότητα Βάιντμαν θα αποκτούσε νέα δυναμική. ‘Θα ήταν αφελές να ξεγράψουμε τον Γιενς Βάιντμαν. Η διαπραγμάτευση μετά τις ευρω-εκλογές είναι τόσο περίπλοκη και πολυδιάστατη, ώστε αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε μία αξιόπιστη πρόβλεψη’, θεωρεί ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank.

Πηγή: Deutsche Welle

SHARE