Δεύτερη έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο σχεδιάζεται – Ευνοϊκό το διεθνές περιβάλλον – Ανάρπαστα τα ιταλικά ομόλογα

 

Οι εκθέσεις αξιολόγησης της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία  στο τέλος του μηνός, οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις από οίκους και η εκταμίευση  της δόσης των 750 εκατ. ευρώ από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα κρίνουν το πότε η Ελλάδα θα βγει για δεύτερη φορά εφέτος στις αγορές, με έκδοση, το πιθανότερο, 7ετούς ομολόγου.

Το κλίμα πάντως στις αγορές για εκδόσεις κρατικών τίτλων είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Στα 41 δισ. ευρώ έφτασε η επενδυτική ζήτηση για το νέο 30ετές ιταλικό ομόλογο, επιτρέποντας στο υπουργείο Οικονομικών  να αντλήσει το ποσό των 8 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Πρόκειται για την υψηλότερη ζήτηση που έχει καταγραφεί ποτέ για κοινοπρακτική έκδοση ιταλικού χρέους. Ο 30ετής τίτλος ο οποίος ωριμάζει τον Σεπτέμβριο του 2049 αποτιμήθηκε με απόδοση 3,91%. Η Ιταλία είχε εκδώσει 30ετές ομόλογο για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2017, όταν είχε αντλήσει 6,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,54%. Οι προσφορές είχαν ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ.

Οι τίτλοι αυτοί της Τετάρτης (με ωρίμανση το Σεπτέμβριο του 2049) θα κοστολογηθούν 18 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα επιτόκια αναφοράς, τέσσερις μ.β. αυστηρότερα από την αρχική τιμή-στόχο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του Bloomberg που διατηρεί ανωνυμία λόγω του απορρήτου του θέματος.

Το spread με το γερμανικό bund έχει πλέον υποχωρήσει ελαφρά, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων, με την Ιταλία να αρπάζει την ευκαιρία.

Στόχος της Ιταλίας είναι αν συγκεντρώσει 250 δισ. ευρώ από έκδοση χρέους φέτος, με τη χώρα να τρέχει στις αγορές ομολόγων καθώς οι ήπιες οικονομικές συνθήκες και τα καθοδικά ρίσκα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες νααυξήσουν τα επιτόκια, εκτοξεύουν τη ζήτηση για υψηλής ωρίμανσης χρέος.

Αυστρία, Βέλγιο και Φινλανδία είχαν επίσης ρεκόρ προσφορών τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους αρμόδιους ευρωπαικούς θεσμούς σχετικά με το αν και πως, μέρος των 2,5 δισ. που αντλήθηκαν με το 5ετές ομόλογο θα μπορούσε να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ που έχουν ληφθεί με σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο.

Το θέμα, πέραν της οικονομικής σημασίας, προσφέρει στην κυβέρνηση και πολιτικό συμβολισμό εν όψει της προεκλογικής περίοδου: “Εμείς βγάλαμε τη χώρα στις αγορές, εμείς διώχνουμε σταδιακά το σκληρό ΔΝΤ από τη χώρα, ξεπληρώνοντας τις υποχρεώσεις…”