ΔΕΘ: Μήνυμα Πάιατ για Ελλάδα “πόλο σταθερότητας” και για Θεσσαλονίκη “πύλη εισόδου στα Δ.Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη.

 

«Εργαζόμαστε  με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο να κάνουμε την 83η ΔΕΘ πραγματικό ορόσημο στη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Πάιατ, επισήμανε  ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως ένα κρίσιμο πόλο σταθερότητας στην περιοχή, ότι αυτό είναι το έτος που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα από την περίοδο της κρίσης και ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σηματοδοτήσουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως μια είσοδο στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη, η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ έχει δύο  στρατηγικούς στόχους.

Πρώτον, να παρουσιάσει τα καλύτερα αμερικανικά προϊόντα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Δεύτερον, να δώσει το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει (The Greece is back), η Ελλάδα είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις, η ελληνική οικονομία γυρίζει και υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις, φανταστικό ανθρώπινο κεφάλαιο και υπάρχει πολύ ισχυρή πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε τη διαδικασία να προχωρά μπροστά.

Οι τρεις άξονες στρατηγικής ανάπτυξης

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO A.E. Αναστάσιος Τζήκας αναφέρθηκε στους τρεις άξονες στρατηγικής ανάπτυξης, με κοινό στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε εκθεσιακό και οικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,

Οι άξονες στρατηγικής της ΔΕΘ είναι η πολιτική εξωστρέφειας, η διοργάνωση νέων κλαδικών εκθέσεων και θεματικών πάρκων και η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου.

Στο πλαίσιο της απόφασης να είναι οι ΗΠΑ η τιμώμενη χώρα, ο κ. Τζήκας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει συνεργασία της ΔΕΘ με την αμερικανική έκθεση τροφίμων Fancy Food για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, ενώ σχεδιάζεται η διοργάνωση μεγάλης αμερικανικής έκθεσης, το πρώτο εξάμηνο του 2020, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, προετοιμάζεται συμφωνία της ΔΕΘ με τη Mobile World Congress, για τη διοργάνωση ανάλογης έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα κατά το 2019. Σημείωσε μάλιστα ότι και η παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ δείχνει τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αναδειχθεί στη Silicon Valley της Ευρώπης.

Όσον αφορά στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου είπε ότι, σε συμφωνία με την κυβέρνηση, σχεδιάζεται με τρία χαρακτηριστικά, να βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, να είναι πράσινο και βιώσιμο. Το master plan του έργου αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου με έναρξη υλοποίησης του έργου το 2019.

Περίπου 1.400 εκθέτες – 290.000 επισκέπτες

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, προανήγγειλε ευρεία εκπροσώπηση των κυβερνήσεων και στελεχών των αμερικανικών επιμελητηρίων από τις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, στην 83η ΔΕΘ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης σημείωσε ότι στη φετινή ΔΕΘ θα φιλοξενηθούν περί τους 1.400 εκθέτες ενώ αναμένονται 290.000 επισκέπτες.

Οι ΗΠΑ, που είναι η τιμώμενη χώρα φέτος, θα φιλοξενηθεί στο μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, το περίπτερο 13 που έχει έκταση 6.000 τ.μ..

SHARE