Δερμιτζάκης – Γώγος επισημαίνουν: Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα χειροτερεύει η κατάσταση – Ελπίζουμε να μην γίνουμε Μπέργκαμο – Και νέα μέτρα

“Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία”, δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων. Πρόσθεσε, δε, πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο  lockdown.

“Καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες, σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά  τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί” εξήγησε.

“Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση” επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οποιαδήποτε μορφή πορείας, συγκέντρωσης αυτή τη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο κι από οποιαδήποτε ομάδα είναι εγκληματική.

Μάλιστα ο καθηγητής εξέφρασε τη γνώμη πως σε επίπεδο πολιτείας, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να τιμωρηθεί με τεράστιο πρόστιμο και να έχει πολύ περισσότερες ποινικές ευθύνες.

Γώγος σε ΣΚΑΪ: Σκληρότερο Lockdown, κανείς έξω- Ελπίζουμε να μην γίνουμε Μπέργκαμο

«Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοιού, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα.

“Το λοκντάουν να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση” συνέστησε.

Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ, δήλωσε επιπρόσθετα. «Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται.

«Σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες.

Όπως επεσήμανε ο κ Γώγος υπάρχει πρόβλημα και στην Λάρισα όπου ανεβαίνουν τα κρούσματα.

 

SOS ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη κρίνεται πολύ σοβαρή και αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εως την Κυριακη 50 νεων κλινών ΜΕΘ στη Βορεια Ελλαδα. Σήμερα που εφημερεύει το Ιπποκράτειο, θα καλύψει επικουρικά και θα στηρίξει την εφημερία και το Διαβαλκανικό Κέντρο.

Έξω από τα νοσοκομεία της πόλης εχουν εγκατασταθεί υποστηρικτικά σκηνές και λυόμενα περίπτερα τα οποία παραχώρησε η ΔΕΘ ενω μελετάται σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής το ενδεχομενο εγκατάστασης κλινικών ΜΕΘ στο Βελλίδειο Συνέδριακο Κέντρο.

 

SHARE