DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs

Δεδομένου ότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) για τις τράπεζες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία παραμένουν πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο στην Ευρώπη, χρειάζεται περισσότερη δουλειά στη μείωσή τους για τις περισσότερες τράπεζες στις χώρες αυτές”, επισημαίνει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Οπως αναφέρει, οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ιταλία και την Πορτογαλία αναμένεται να πετύχουν μείωση των NPLs στο 5% του συνόλου των χορηγήσεων ως το 2020-2021 ενώ οι τράπεζες σε Ιταλία και Ελλάδα αναμένεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η DBRS επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν ότι έχουν πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού στα τέλη του 2018 με μέσο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 41,2% και συνολικό υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 86 δισ. ευρώ.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 31% από το τέλος του 2014 έως τα τέλη του 2018, ωστόσο, ο δείκτης επηρεάστηκε επίσης από τη μείωση του παρονομαστή λόγω της αποπληρωμής δανείων.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για να διευκολύνει τις προσπάθειες των τραπεζών.
Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος πρότεινε ένα σύστημα με το οποίο οι τράπεζες μεταβιβάζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μαζί με ένα μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών τους πιστώσεων σε φορέα ειδικού σκοπού (SPV), ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί μέσω τιτλοποιήσεων.
Η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων NPL με κρατικές εγγυήσεις για τα ανώτερα τμήματα, παρόμοια με το μοντέλο GACS στην Ιταλία.
Τα δύο σχέδια, εφόσον εγκριθούν, θα είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους και η DBRS αναμένει την εφαρμογή των σχεδίων προς το τέλος του 2019 το νωρίτερο.
Παράλληλα, έχουν ήδη εισαχθεί κάποιες αλλαγές στον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, ο οποίος θα συμβάλει επίσης στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Στη μείωση των NPLs αναμένεται να συμβάλουν και οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο της χώρας, προσθέτει.