Δασμοί Χάλυβας – Αλουμίνιο: Παζάρι Τραμπ-Τριντό

 

Μερικές ημέρες μετά την εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι θα επιβάλλει εντός ημερών υψηλούς δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, ο προθυπουργός του Καναδά Τριντό, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία,  «εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του για τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Οτάβα. Επίσης ο Τριντό «επέμεινε στο γεγονός ότι οι δασμοί δεν θα διευκόλυναν μια συμφωνία όσον αφορά τη NAFTA».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τραμπ άφησε να γίνει σαφές ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξαιρέσεις στους δασμούς που ανήγγειλε σε περίπτωση νέας, πιο «δίκαιης» κατ’ αυτόν, συμφωνίας για το εμπόριο.

Η ανακοίνωση του Τριντό δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την προειδοποίηση ότι ο Καναδάς θα λάβει «αμέσως» τα «προσήκοντα» μέτρα εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ σε περίπτωση επιβολής δασμών στον καναδικό χάλυβα και στο καναδικό αλουμίνιο, την οποία απηύθυνε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους εργαζόμενους και τις βιομηχανίες αλουμινίου και χάλυβα», επέμεινε η καναδή ΥΠΕΞ, χωρίς να διευκρινίσει ποια μέτρα αντιποίνων θα λάβει σε τέτοια περίπτωση η Οτάβα.

Ο Καναδάς είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

 

SHARE