CORPORATE LAWYERS FORUM – Η συμβολή του έμμισθου δικηγόρου στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης

CLF_OWENS

Η συμβολή του έμμισθου δικηγόρου στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και η αλληλοεπίδραση και η συνεργασία του με άλλες λειτουργίες της επιχείρησης, θα αποφέρουν τα θετικά αποτελέσματα που κάθε επιχείρηση χρειάζεται. Τα συμπεράσματα αυτά αναδείχθηκαν στο Συνέδριο «CORPORATE LAWYERS FORUMPartnering with the Business»,  που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, στο ξενοδοχείο Ν.J.V. Athens Plazα, από την Palladian Conferences, σε συνεργασία με την Association of Corporate Counsel Europe (ACC Europe) και υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. 

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η κ. Γεωργία Γεωργίου, Δικηγόρος, Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αναφέρθηκε στη σημαντική διεύρυνση του αντικείμενου της εργασίας ενός δικηγόρου, αφού οι απαιτήσεις των εντολέων του είναι πολυπληθείς και μεγάλες. Οι δικηγόροι, όπως τόνισε, είναι από τα βασικά στελέχη μίας εταιρείας και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πλέον διαφορές μεταξύ μαχόμενης κι έμμισθης δικηγορίας.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Στάθης Μίχος, Δικηγόρος, LL.M, Μ.Δ.Ε., Διευθυντής Νομικών Θεμάτων στην Pfizer Hellas Α.Ε. και τ. Πρόεδρος Δ.Σ. της Association of Corporate Counsel Europe, υποστήριξε πως ο κλάδος των δικηγόρων είναι «γοητευτικός», αλλά οι δικηγόροι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε δυσκολία τους προκύψει. Αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας, τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα και θα πρέπει ο κλάδος να είναι προετοιμασμένος, ώστε να αντιμετωπίσει τα ενδεχόμενα προβλήματα.

Η κ. Τερψιχόρη Ν. Μαγδαληνού, Δικηγόρος LL.M. στη Δικηγορική Εταιρεία «ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», αναφέρθηκε στον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα για τη ψήφιση του οποίου από τη Βουλή χρειάστηκαν 4 χρόνια. Το κόστος συμμόρφωσης των εταιρειών αγγίζει τα 2,5 τρις ευρώ το χρόνο, υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να προστατεύουν τα δεδομένα, να ορίσουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων και να εκτιμούν τον αντίκτυπο αυτής της προστασίας. Σημείωσε δε ότι παγκόσμια, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα διοικητικά πρόστιμα είναι πολύ υψηλά και αγγίζουν το 4% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών.

Ο κ. Γεώργιος Νικολάου, Διευθυντής Φορολογίας & Ταμειακών Διαθεσίμων στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., επισήμανε ότι ο ρόλος ενός έμμισθου δικηγόρου είναι σημαντικός σε μία εταιρεία με υψηλές απαιτήσεις και προδιαγραφές. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο έμμισθος δικηγόρος θα πρέπει να έχει πλήρη γνώση των δραστηριοτήτων και του αντικειμένου στο οποίο απασχολείται, να μπορεί να κρίνει και να αξιολογεί καταστάσεις και να μπορεί να αναλαμβάνει το ρίσκο για μία απόφαση της εταιρείας.

Από τη μεριά του, ο κ. Μιχάλης Πούλος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου Regency, τόνισε ότι ο έμμισθος δικηγόρος είναι απαραίτητο να έχει μεγάλη εξοικείωση με την κουλτούρα της εταιρείας, εξαιρετική γνώση του αντικειμένου δραστηριότητας, ευρύτερες επιχειρηματικές γνώσεις κι ευελιξία στην αποδοχή των αλλαγών της επιχείρησης.

Ο κ. Γεώργιος Ι. Λιακόπουλος, Group General Counsel της Piraeus Bank SA, αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο ρόλο του έμμισθου δικηγόρου σε μία επιχείρηση στις μέρες μας, καθώς θα πρέπει να διαχειρίζεται νομικούς κινδύνους, καταφέρνοντας παράλληλα να συνεργάζεται άψογα με όλα τα τμήματα της εταιρείας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο κ. Θεόδωρος Σκουζός, Διαχειριστής Εταίρος στην εταιρεία Ιάσων Σκουζός και Συνεργάτες, σημείωσε ότι οι εταιρείες έχουν πολλές απαιτήσεις από τους νομικούς συμβούλους ή τα νομικά τους τμήματα. Συνεπώς, ο δικηγόρος καλείται να λειτουργεί και ως manager με την ανάληψη διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων για λογαριασμό της εταιρείας.

Από τη μεριά του, ο κ. Γιώργος Μαργώνης, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων & Διανομής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, στην εταιρεία Παπαστράτος (Εταιρεία της Philip Morris International), υποστήριξε πως το νομικό τμήμα συμμετέχει στη λήψη της επιχειρηματικής απόφασης, προσαρμόζεται στις εξελίξεις και επικοινωνεί ξεκάθαρα και με απλότητα. Αναφερόμενος στην εταιρεία του, επισήμανε ότι η συνεργασία των εμπορικών τμημάτων με το νομικό τμήμα είναι απαραίτητη προκειμένου να εκτιμώνται και αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την συνεργασία της εταιρείας με τους πελάτες και τους προμηθευτές της.

Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Τόλη, Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας στην εταιρεία Παπαστράτος (Εταιρεία της Philip Morris International), η Ελλάδα έχει ένα πολύ αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά στα καπνικά προϊόντα και αναφερόμενος στην εταιρεία του, επεσήμανε ότι το νομικό τμήμα αποτελεί μέρος της επιχειρηματικής απόφασης, γνωρίζει τους στόχους της εταιρείας και τις εμπορικές προτεραιότητες, σκέφτεται στρατηγικά και δοκιμάζει νέες ιδέες. Στο τέλος της ομιλίας του, εστίασε στην σημασία που έχει η έγκαιρη εμπλοκή του νομικού τμήματος στην διαμόρφωση των στόχων και δραστηριοτήτων της εταιρείας, στην εμπιστοσύνη καθώς και στην αναγνώριση της συνεισφοράς των έμμισθων δικηγόρων στα επιτεύγματά της.

Η κ. Αθηνά Χατζηπαυλή, Δικηγόρος, Προϊστάμενη Δικαστικού Τμήματος της WIND Ελλάς, τόνισε ότι από το 2010 οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν μειώσει πολύ τα διαθέσιμα κονδύλια τους, ενώ η νομική ύλη παραμένει η ίδια. Αν και η μείωση αγγίζει το 60%, η θετική έκβαση των δικαστικών αποφάσεων φτάνει το 90% και μόνο περήφανοι μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι του νομικού τμήματος της WIND Ελλάς για την αποτελεσματικότητά τους, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ο κ. Επαμεινώνδας Χάνδρος, Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου & Κανονιστικής Συμμόρφωσης στη WIND Ελλάς, υποστήριξε ότι τα τελευταία 6 χρόνια οι εταιρείες έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά 50%, μέσα από αρκετές δύσκολες καταστάσεις. Στάθηκε στο πολύ σημαντικό θέμα της νόμιμης τοποθέτησης κεραιών με το κανονιστικό πλαίσιο της χώρας που προκαλεί προβλήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλό νομικό ρίσκο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, στις οποίες ο έμμισθος δικηγόρος θα πρέπει να σκέφτεται επιχειρηματικά και στη συνέχεια να είναι ικανός να διαχειρίζεται τους κινδύνους που προκύπτουν, έχοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό ρόλο.

Ο κ. Αλέξανδρος Δοβλές, Δικηγόρος, LLM στη Δικηγορική Εταιρεία «Α.Σ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», αναφέρθηκε στην οργάνωση ενός νομικού τμήματος μίας επιχείρησης, καθώς και στο ζήτημα της αμοιβής ενός εξωτερικού συνεργάτη – δικηγόρου, αλλά και στους τρόπους συνεργασίας και γνώσης  της επιχείρησης. Στάθηκε δε στο πόσο καλά θα πρέπει ο δικηγόρος να γνωρίζει την εταιρεία και τη λειτουργία της, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί μία ενδεχόμενη κρίση.

Στην ομιλία της, η κ. Αντιγόνη Παπαγγελοπούλου, Νομικός Σύμβουλος, Head of Legal & Compliance South East Europe της Nokia, σημείωσε ότι ο ρόλος του έμμισθου δικηγόρου έχει αλλάξει κι από έμπιστος σύμβουλος, καλείται πλέον να διαχειριστεί ολόκληρη την επιχείρηση και να μετατρέπεται σε manager ή επιχειρηματικό εταίρο, όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Η κ. Ναταλί Κεδίκογλου, Νομική Σύμβουλος και Manager Legal Affairs στη «Νέα Οδός Α.Ε.» & «Οδός Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε.», τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με ανεξάρτητους δικηγόρους, ειδικά στα χρόνια της κρίσης που υπάρχει μεγαλύτερη τάση για ανάθεση εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες, καθώς έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και μειώνουν το ανελαστικό κόστος μισθοδοσίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Κεδίκογλου πρότεινε ένα μοντέλο οργάνωσης το οποίο πρέπει να έχει την απαραίτητη ευελιξία, καθώς ο εσωτερικός νομικός σύμβουλος αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ ανεξάρτητων δικηγόρων και Διοίκησης. Υποστήριξε δε ότι συχνά το καταλληλότερο μοντέλο είναι η ικανή εσωτερική στελέχωση και η ανάθεση εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες ταυτόχρονα, καθώς η επιλογή ταιριαστών συνεργατών είναι το ζητούμενο.

Η κ. Σπυριδούλα Μεγαλοκονόμου, Διευθύντρια Νομικής Υπηρεσίας της Protergia Α.Ε., αναφέρθηκε στον τρόπο αμοιβής των εξωτερικών συνεργατών, όπως είναι η χρονοχρέωση, το πλαφόν αμοιβής (cap) καθώς και η αμοιβή που συνδέεται με την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης (success fee), ενώ τόνισε πως η σωστή οργάνωση έχει πλεονεκτήματα, αφού εξοικονομεί κόστη.

Ο κ. Γεώργιος Μυλωνογιάννης, Senior Partner στην εταιρεία «ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», στάθηκε στη σχέση συνεργασίας μεταξύ έμμισθου δικηγόρου και εξωτερικού συνεργάτη – δικηγόρου, υπογραμμίζοντας ότι παρά τον έλεγχο στον οποίο υπόκεινται και οι δύο, είναι επιτακτική ανάγκη να αλληλοϋποστηρίζονται σε μία δύσκολη δίκη για την καλύτερη έκβασή της.

Ο κ. Matthew Owens, Global Head Legal – Strategic Partnerships & Digital Medicine at Novartis Winner FT / Innovative – Lawyers 2015, βασικός ομιλητής του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στο τμήμα της εταιρείας το οποίο δουλεύει και αναπτύσσεται συνεχώς, καθώς οι απαιτήσεις διαρκώς αυξάνονται. Και εκείνος στάθηκε στη σχέση μεταξύ ενός έμμισθου δικηγόρου με έναν εξωτερικό συνεργάτη, στην οποία παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμός, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς. Στο τέλος της ομιλίας του, επισήμανε τη σημασία της καλής επικοινωνίας μεταξύ των συνεργατών, η οποία κτίζει καλές σχέσεις που φέρνουν επιτυχίες στην επιχείρηση.

Η κ. Γεωργία Αδαμοπούλου, Επικεφαλής Υπηρεσίας Υποστήριξης Υλοποίησης Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της Εθνικής Ασφαλιστικής, σημείωσε ότι ο δικηγόρος πλέον πρέπει να είναι ικανός να χειρίζεται αρκετές διαφορετικές καταστάσεις ως επιχειρηματικός εταίρος. Για αυτό επιβάλλεται να έχει βαθιά γνώση του κλάδου και της αγοράς που εργάζεται, να μοιράζεται το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες με την επιχείρηση και να μπορεί να επηρεάζει ανθρώπους και συμπεριφορές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την κ. Πέγκυ Βελλιώτου, Γενική Διευθύντρια (Partner) της KPMG Σύμβουλοι Α.Ε., η επικοινωνία και η διοίκηση είναι δύο από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχει κάποιος δικηγόρος, για να μπορεί να μετατραπεί σε επιχειρηματικό εταίρο. Ο νομικός σύμβουλος που γνωρίζει καλά την επιχείρηση, η σκέψη του κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή, είναι συνεργάσιμος και μπορεί να διαχειρίζεται τα υψηλά ρίσκα, έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

SHARE