Χρυσοχοίδης: Το “όχι” στα σύνορα απευθύνεται στον Ερντογάν και όχι στους δυστυχισμένους ανθρώπους”

“Καταλάβανε όλοι ότι η Ελλάδα αντιστάθηκε και άντεξε. Η Ελλάδα δεν επέτρεψε την εισβολή από δυστυχισμένους ανθρώπους που επιχείρησε ο Ερντογάν να κάνει και πίστεψαν ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπίζεται τα σύνορά της. Ήρθαν και πρέπει να ομολογήσω ότι είχαμε και αποτέλεσμα. Στις Βρυξέλλες είχαμε συμβούλιο που ομόφωνα καταδίκασε και αποδοκίμασε την Τουρκία. Είναι όλοι μαζί μας και ελπίζω αυτά να λόγια να γίνουν πράξεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Εμείς ζητάμε από τους Ευρωπαίους να καταδικάσουν την Τουρκία, να μας υποστηρίξουν μέσα από τα θεσμικά όργανα και διμερώς κάποιες χώρες να μας βοηθήσουν. Δεν θέλουμε ούτε στρατιώτες, ούτε αστυνομικούς. Χρειαζόμαστε να υπάρξει κατανομή βαρών, να πάρουν κόσμο. Αυτό δεν έχει συζητηθεί ακόμα, γιατί δεν είναι ώριμοι όλοι οι ευρωπαίοι. Κάποιες χώρες της Ευρώπης δεν είναι αυτής της λογικής και αρνούνται σθεναρά να πάρουν κόσμο, δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν ένα νέο πακέτο».

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι για μας τίθεται ζήτημα εθνικής επιβίωσης, με την έννοια ότι η ηγεσία της Τουρκίας αποφάσισε να ωθήσει δυστυχισμένους ανθρώπους να εισβάλουν σε εμάς άτακτα. Για αυτούς που επικαλούνται το άσυλο, το οποίο για μένα είναι πολύ σημαντική υπόθεση και ανθρωπιστική, ανοίγω την αγκαλιά μου. Όμως άλλο είναι αυτό το ζήτημα και άλλο αυτό που από το πουθενά εμφανίζονται χιλιάδες άνθρωποι στα σύνορα και λένε ότι πρέπει να μπουν μέσα για να πάνε στην Ευρώπη. Πίσω από τις Καστανιές είναι 10-15.000 άνθρωποι που χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετήσουν στόχους και να εξυπηρετήσουν γεωπολιτικούς σκοπούς και πολιτικές της γειτονικής χώρας», επεσήμανε ο Υπουργός και πρόσθεσε:

«Είμαι αυτόπτης μάρτυρας όλες αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή με τα παιδιά μας, την αστυνομία και τον στρατό, να κάνουν ηρωική προσπάθεια και το εννοώ, με το θάρρος και το ηρωισμό που τους διακρίνει, επειδή εμείς ανήκουμε σε 2-3 γενιές που οι παππούδες και οι γονείς μας κόπιασαν για να φτιάξουν τη χώρα. Δεν έχει κανείς διάθεση να τη διαλύσει. Φαντάζεστε τι θα επικρατήσει στη χώρα αν μπουν όλοι αυτοί, οι δυστυχισμένοι άνθρωποι μέσα; Θα είναι καταστροφή για τη χώρα μας. Πού θα πάνε όλοι; Είναι μια πολύ καλή στιγμή εθνικής ενότητας, εθνικής ανάτασης και εθνικής συνεννόησης, αυτή η πολιτική που όρθωσε ανάστημα απέναντι στην Τουρκία. Κανείς δεν πίστεψε ότι θα τα καταφέρουμε και πρέπει να το κρατήσουμε αυτό.

Εμείς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κανένα δικαίωμα ως κυβέρνηση να διαπραγματευτούμε με τον Ερντογάν αυτά που πέτυχαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Δεν μπορεί να τα διαλύσει όλα ο Ερντογάν,. Δεν έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά με μια ωμή παραβίαση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας μιας χώρας. Εμείς είπαμε “όχι”».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αντέξουμε για πάντα. Πιστεύω ότι δυστυχώς έχουμε μια νέα περίοδο. Το μεταναστευτικό όπως το ξέραμε που έμπαιναν 50-100 τα νησιά έχει τελειώσει, επειδή οι Ευρωπαίοι δεν έπαιρναν αποφάσεις και αυτό κορυφώθηκε. Σε αυτήν την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία με την εισβολή και που εργαλειοποιεί αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους λέμε όχι, δεν θα περάσει κανείς. Το “όχι”, απευθύνεται στον Ερντογάν, όχι στους δυστυχισμένους ανθρώπους» και επεσήμανε:

«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα. Υπάρχει μια θέση περί μεταφοράς και απεγκλωβισμού των νησιών και αυτό η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα το κάνει. Δεν αργούμε. Είναι κατανοητή η αντίδραση, αλλά δεν θα παίξουμε το παιχνίδι κανενός»

Για το αν η κατάσταση στον Έβρο έχει πολεμικά χαρακτηριστικά: «Είναι μια υβριδική απειλή. Είναι πόλεμος αλλά όχι με σφαίρες, αλλά με δυστυχισμένους ανθρώπους. Δεν θα επιτρέψουμε να μπει κανείς στην Ελλάδα χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Έχει τελειώσει αυτό, σας διαβεβαιώνων. Γίνεται σκληρός αγώνας από τα σώματα ασφαλείας. Ήδη θα ξεκινήσουμε να θωρακίσουμε τον Έβρο με τέτοιον τρόπο που θα καταστούν άχρηστα αυτά που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν. Έχει αποφασίσει η Ελλάδα να είναι ακέραιη και δεν θα παραχωρήσει, δεν θα διαπραγματευτεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της».

Για το αν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο: «Αυτό που φοβάμαι είναι ο κακός μας εαυτός. Όλα τα άλλα δεν τα φοβάμαι. Να μην επαγρυπνούμε, να μην είμαστε πάντα σε διαρκή επιφυλακή, να μην είμαστε πάντα έτοιμοι. Δεν θα περάσει κανείς και δεν το λέω εκδικητικά ή επιθετικά, αλλά με την έννοια του καθήκοντος που έχει κάθε κυβέρνηση στο Σύνταγμα, ότι τα σύνορα είναι απαραβίαστα. Στους Κήπους, υπάρχει η επίσημη είσοδος της χώρας και χιλιάδες φορτηγά και πολίτες μπαινοβγαίνουν για να κάνουν τη δουλειά τους. Η Ελλάδα είναι φιλειρηνική, είναι στην ΕΕ, έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι μια ανοιχτή χώρα, όποιος μπαίνει θέλει ταξιδιωτικά έγγραφα. Αν πρόκειται για έναν που διώκεται, ή γιατί έχει πόλεμο στη χώρα του αυτό είναι μια προσωπική υπόθεση. Τώρα έχουμε άλλο θέμα».

Για τις κινήσεις Ερντογάν: «Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει προβλήματα στα εξωτερικά του θέματα, έχει πιέσεις από αυτούς που έστειλες ο ίδιος εδώ και χρόνια για να αντιμετωπίσουν τον Άσαντ και θέλει να τους αποσύρει από εκεί, για αυτό και έκανε τη συμφωνία με τον Πούτιν. Έχει επίσης οικονομικό ζήτημα, είναι προφανές ότι προσπαθεί να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για να αποσπάσει οικονομικά οφέλη. Είναι προφανές ότι θα συνεχιστεί όλο αυτό, δεν είναι εποχική ενασχόληση του Ερντογάν».

Για το ποια θα είναι η αντιμετώπιση στα νησιά: «Έχουμε αποδείξει ότι η Ελλάδα περιθάλπει τους κατατρεγμένους, με στοργή, με φιλοξενία, με τα παιδιά τους στα σχολεία, με γιατρούς, με ότι μπορούμε και ότι κάνουμε για τον Έλληνα πολίτη. Από τα νησιά δεν θα περάσει κανείς, όπως το λέω. Είμαστε ανοιχτοί να περιθάλψουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν, αλλά με αυτόν τον τρόπο που επιχειρεί η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ. Δίνουμε τη μάχη μας και λέμε στοπ, εδώ υπάρχουν σύνορα και τα σύνορα οφείλουν να γίνονται σεβαστά. Στον Βορρά επιχειρείται μαζική εισβολή, στα νησιά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Στη Λέρο και στα υπόλοιπα νησιά προσλαμβάνονται 800 συνοριοφύλακες για να βοηθήσουν στο έργο των υπηρεσιών».

Για το αν παράλληλα με τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο, θα προχωρήσουν παράλληλά και οι νέες δομές: «Είναι αδύνατον να μην προχωρήσει το σχέδιο για τις δομές. Η αγανάκτηση και ο θυμός είναι λογική, όμως ξέρες πόσους ψάχνουν που για να τους επιδώσουν τις αποφάσεις ασύλου και δεν τους βρίσκουν; Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην οργάνωση. Πρέπει να οργανωθούν καλύτερα οι δραστηριότητες για το μεταναστευτικό και φυσικά όσοι δεν πάρουν άσυλο να επιστρέφουν απέναντι. Αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί με τον παλιό νόμο».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί ξανά η Ελλάδα να έρχονται όλοι εδώ και μετά να γίνεται η διαλογή, με δεδομένες και τις πιέσεις της Τουρκίας. Έχουμε μια νέα εποχή στο ζήτημα του ασύλου και της μετανάστευσης, η Ελλάδα αλλάζει κεφάλαιο. Δεν περνάει κανένας γιατί αυτή είναι η απόφασή μας. Γινόμαστε το σύμβολο της Ευρώπης για το πώς φυλάμε τα σύνορα».

Για το αν πιστεύει ότι θα υπάρξει κλιμάκωση από την Τουρκία: «Έχουμε καλούς αξιωματικούς και των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας. Κάθονται στο τραπέζι και μετά βγαίνουν στο πεδίο της δράσης και κάνουν καλή δουλειά. Αξιολογούν, επαναξιολογούν, επανασχεδιάζουν και για κάθε αλλαγή θα έχουμε απάντηση. Οι υπηρεσίες μας έχουν απόλυτη γνώση με το τι τρέχει απέναντι, υπάρχει πάντα η σχετική ετοιμότητα όλων» .