Χρυσοχοΐδης: Οι μικρές πορείες στα πεζοδρόμια – Αστυνομικοί όλο το 24ωρο στις γειτονιές

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε πως μόλις ολοκληρωθούν οι 1500 προσλήψεις στην ΕΛΑΣ, από τα μέσα του Ιανουαρίου επί 24ωρου βάσεως οι πολίτες θα βλέπουν στις γειτονιές τους αστυνομικούς. Ακόμη αναφερόμενος στα περιστατικά αστυνομικής βίας υποστήριξε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν καταγγελίες για 321 περιστατικά αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας».

Σχετικά με τη συγκρότηση της επιτροπής Αλιβιζάτου ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η εν λόγω επιτροπή θα ελέγχει κάθε ΕΔΕ για καταγγελίες άσκησης βίας. Μάλιστα προνήγγειλλε ότι στις αρχές του 2020 θα κατατεθεί νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα κατοχυρωθεί η λειτουργία μηχανισμού περιστατικών αστυνομικής βίας από τον Συνήγορο του Πολίτη. όπως υποστήριξε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αφορά τη ρύθμιση πορειών, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων.

Για τις πορείες, είπε ότι ο οργανωτής τους, πρώτα θα ενημερώνει, θα έχει “ταυτότητα” και θα αναλαμβάνει την ευθύνη τους. Αν η πορεία είναι μικρή θα κινείται στο πεζοδρόμιο ή σε μία λωρίδα του δρόμου. Επίσης, οι πολίτες, αν κλείνουν δρόμοι, θα ενημερώνονται με SMS για να επιλέγουν εναλλακτικές διαδρομές.

Κληθείς να σχολιάσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταλήψεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως «οι καταγγελίες είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Οι ιδιοκτήτες είχαν στείλει εξώδικα και είχαν ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές. Οι εισαγγελείς ειδοποιούν την αστυνομία. Η αστυνομία πρέπει να αποδώσει το κτίριο στον ιδιοκτήτη του. Η ιδιοκτησία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Και μάλιστα εάν η αστυνομία αδιαφορήσει και δεν πράξει το καθήκον της τότε είναι υπόλογη απέναντι στη δικαιοσύνη»

SHARE