Χριστουγεννιάτικο δώρο και στις επιχειρήσεις από το υπερπλεόνασμα -Μείωση προκαταβολής φόρου;

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει Χριστουγεννιάτικο «μέρισμα» όχι μόνο στους οικονομικά ασθενέστερους αλλά και στις επιχειρήσεις, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 4,48 δις. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά 3 δισ. ευρώ το στόχο.

Ήδη, στον τρέχοντα προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί «εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος», ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να είναι τελικά μεγαλύτερο εάν τα στοιχεία του Οκτωβρίου  επιβεβαιώσουν  ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Το φορομπόνους των 138 εκατ. ευρώ αφορά σε εφάπαξ μείωση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μειώσεις αυτές είναι πιθανόν να συνδέονται με το ύψος της προκαταβολής φόρου.

Ένα από τα σχέδια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την επανεκκαθάριση του φετινού φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις με μειωμένη προκαταβολή φόρου.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η προκαταβολή φόρου που πληρώνουν οι επιχειρήσεις η οποία υπολογίζεται στο 100% του φόρου που προκύπτει να μειωθεί στο 90% ή 95% ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Με την νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, η οποία εάν υιοθετηθεί το σχέδιο, θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα δουν μειωμένη την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Για όσους έχουν ήδη εξοφλήσει το φετινό φόρο εισοδήματος η διαφορά στο φόρο που θα προκύψει μετά  τη μείωση της προκαταβολής φόρου θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εξοφλείται σε μηνιαίες δόσεις αρχής γενόμενης από το τέλος Ιουλίους έως και το τέλος Δεκεμβρίου.

SHARE