Χρ. Μεγάλου: Ετοιμη η Πειραιώς για έκδοση ομολόγου Tier II-Επωφελής η συνεργασία με Intrum

Έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II ανά πάσα στιγμή είναι η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς και σε αυτό συμβάλλει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

«Είμαστε ready to go. Παρακολουθούμε στενά την αγορά ομολόγων και την τιμολόγηση τους», απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Τύπου τόσο για τα αποτελέσματα του πρώτου 3μηνου, όσο και για την συμφωνία με την Intrum. Στο μέτωπο των NPEs στόχος της τράπεζας είναι η μείωση τους κάτω από το 9% από το 2023 και μετά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και αισιόδοξος για τις προοπτικές που ανοίγει, όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς αλλά για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και την ελληνική Οικονομία, η σύμπραξη με την Intrum. “Με τη δημιουργία κοινής εταιρίας με την Intrum, η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί, αντιλαμβανόμενη την επόμενη μέρα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και επιτυγχάνει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της με βάση της βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Η κοινοπραξία με την Intrum θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά μας στη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού μας. Η νέα Τράπεζα Πειραιώς που θα προκύψει μετά τη συναλλαγή, θα είναι ένας ευέλικτος και προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα οργανισμός. Θα εστιάζει στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες (πρωταρχικά στις νέες χορηγήσεις για τις οποίες η Τρ. Πειραιώς έχει δεσμευτεί να εκταμιεύσει 4 δις. ευρώ φέτος) και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών μας, των μετόχων μας και όλων των εταίρων μας”, ανέφερε ο κ. Μεγάλου, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία με την Intrum την πρώτη άμεση ξένη επένδυση στην ελληνική αγορά.

Τονίζοντας την επιλογή της σουηδικής Intrum, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι πρόκειται για μία εταιρία διαχείρισης με ιστορία 100 ετών, μακροπρόθεσμη στρατηγική και παρουσία σε 24 χώρες, σε καμία από τις οποίες δεν έχει αποχωρήσει. Η νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί με την κοινοπραξία Intrum (80%) – Τράπεζας Πειραιώς (20%) θα διαχειρίζεται “κόκκινα” δάνεια 28 δις. ευρώ (το 1 δις. από αυτά αφορούν το χαρτοφυλάκιο REOs της Τράπεζας Πειραιώς, τομέα διαχείρισης στον οποίο η Intrum καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις), θα αναλάβει τη διαχείριση και μελλοντικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς επίσης χαρτοφυλάκια τρίτων προς διαχείριση.

Ο CEO της Τρ. Πειραιώς έδωσε μεγάλη έμφαση στις εργασίες που θα μπορεί να αναλάβει η νέα εταιρία, τόσο από τις επικείμενες τιτλοποιήσεις NPLs που θα φτάσουν τα 20 δις. ευρώ, όσο και από τη δημιουργία του APS (σχήμα ΤΧΣ για μείωση NPEs) ή προοπτικά και από το AMC (προτεινόμενο σχήμα ΤτΕ), δεδομένου ότι η συμμετοχή στα σχήματα αυτά απαιτεί την ύπαρξη ανεξάρτητου διαχειριστή.

Θα τηρηθεί η συμφωνία με την ΟΤΟΕ για τους εργαζόμενους»

Ο Χρήστος Μεγάλου διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η συμφωνία με τον ΟΤΟΕ για τους εργαζόμενους της Τρ. Πειραιώς.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, ένας από τους βασικούς λόγους της επένδυσης της Intrum στην Ελλάδα ήταν ακριβώς το προσωπικό του RBU.
Η ηγετική ομάδα έφερε πολύ καλά αποτελέσματα το 2018.
«Η Πειραιώς προσφέρει στους εργαζόμενους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε έναν διεθνή επενδυτικό οργανισμό, να διευρύνουν την καριέρα τους και να αποκτήσουν την ευελιξία που θέλουν», τόνισε ο CEO της τράπεζας.
«Όλοι οι εργαζόμενοι στην RBU, που θα μεταφερθούν στην Intrum, θα έχουν τη δυνατότητα ανέλιξης.
Όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στην RBU μας χρειάζονται, θέλουμε να είναι μαζί μας – Ξεκινάμε την ενημέρωση.
Έχουμε χρόνο έως την 1η Οκτωβρίου για να ολοκληρώσουμε όλες τις λεπτομέρειες για τους εργαζόμενους στην RBU», διαβεβαίωσε ο κ. Μεγάλου.
Ο κ. Μεγάλου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στην RBU θα ακολουθήσει το νέο σχήμα.

Πειραιώς-Μεγάλου: Βελτίωση παντού – Στρατηγική για κερδοφορία και μείωση των κινδύνων

SHARE