Χρηματιστήριο: Μπαίνει ο Σεπτέμβριος με μεγάλα ερωτηματικά – Οι πολιτικές και οικονομικές επιρροές στις τιμές των μετοχών

 

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα γεγονότων υψηλού ειδικού βάρους και για τη χρηματιστηριακή αγορά. Το βαρετό καλοκαίρι δίνει την θέση του σε ένα μήνα που σειρά γεγονότων θα κρίνουν την πορεία της υπόλοιπης χρονιάς.

Οι επενδυτές στην παρούσα συγκυρία καλό είναι να αναμείνουν την ανακοίνωση των κυβερνητικών εξαγγελιών από την ΔΕΘ και τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στους ξένους επενδυτές και τους Δανειστές.

-Το δημοψήφισμα στην FYROM στο τέλος του μήνα και η στάση της Ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις της Κομισιόν, θα έχουν επιδράσεις στο εγχώριο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.

-Ο “τυφώνας” που σαρώνει τις αναπτυσσόμενες αγορές συνεχίζεται αμείωτος με Τουρκία, Βραζιλία, Αργεντινή αλλά και Ινδία να επηρεάζει εκτός από τις χρηματαγορές τους τις νομισματικές ισοτιμίες, αλλά και τις τιμές των παραγόμενων πρώτων υλών τους.

-Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας (και όχι μόνον), το τεράστιο παγκόσμιο κρατικό και ιδιωτικό χρέος και  οι υψηλές αποτιμήσεις των ανεπτυγμένων αγορών, ανησυχούν τους επενδυτές.

-Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους ακόμα και μετά την λήξη των μνημονίων, δεν άλλαξε εικόνα , ανεβάζοντας ξανά το 10 ετές ομόλογο άνω του 4,20%.

-Η ελληνική αγορά συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την φημολογία περί νέων αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες, κάτι που επισήμως διαψεύδεται.

Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας μετά το split (δια 10 με αναπροσαρμογή της τιμής). Το μεσημέρι αναμένεται η ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων του ΑΕΠ του β’ τριμήνου.

Στις προγραμματισμένες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων σειρά παίρνουν οι Φουρλής (4/9) και Lamda Development (6/9). Τα γεγονότα της εβδομάδας συμπληρώνουν οι τακτικές δημοπρασίες τρίμηνων εντόκων την Τετάρτη (5/9)

Πίνακας

SHARE