ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Καμία πρόβλεψη βραχυπρόθεσμα – Πανδημία “δικαιολογεί” νέα πτώση έως 30%

Αχαρτογράφητα νερά στις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία από την επέκταση του κορωναιού. Καμία βάσιμη πρόβλεψη βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί να γίνει όσον αφορά στο πότε οι αγορές θα ξεφύγουν από τον πανικό.  Η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να αποδειχθεί «ένας μαύρος κύκνος», πιο ισχυρός από ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008-2009, σύμφωνα με τον οίκο  Μoody’s. Μια διόρθωση 20% με 30% στις διεθνείς αγορές θεωρείται εύλογη πτώση διεθνώς εάν η πανδημία εξαπλωθεί και προσλάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά.«Θύμα» του κοροναϊού και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο οποίο από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής μετρά απώλειες κεφαλαιοποίησης πάνω από 8 δισ.

Να σημειώσουμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν η πιο κερδοφόρος αγορά παγκοσμίως το 2019, με κέρδη 50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και ράλι του τραπεζικού δείκτη(+101,04%), ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς είχε αυξηθεί κατά 16,5 δισ. ευρώ.

Χωρίς να είναι προφανές το πότε και το πού θα τελειώσει η υποχώρηση, εάν εξομαλυνθεί η κατάσταση που προκαλεί ο κοροναϊός, θα μπορούσε η αγορά να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα δεδομένων των θετικών προοπτικών της οικονομίας  που πριν την κρίση κορωναιού έδειχναν οίκοι αξιολόγησης, funds και ξένοι αξιωματούχοι.

” Μαύρος” Φεβρουάριος για το Χρηματιστήριο – Εκλεισε με απώλειες 21% – Κατέρρευσαν (-31%) οι τράπεζες

 

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η παγκόσμια οικονομία

Αρχικά οι αγορές αγνόησαν τον κοροναϊό συνεχίζοντας το πάρτι τους καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά. Όμως, η ραγδαία επέκταση των κρουσμάτων, και κυρίως όταν χτύπησε στην Ιταλία, δημιούργησε έντονες αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, δημιουργώντας πανικό στις αγορές, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να έχουν…ανοσία.

Το sell-off  στις αγορές εξ αιτίας του κοροναιού, οδήγησε τη Wall Street στη χειρότερη εβδομάδα της από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones “βούλιαξε” 12,4%, ο S&P 11,5% και ο Nasdaq 10,5%.

Δήλωση στήριξης από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ,  Πάουελ:

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά, ωστόσο, ο κορωνοϊός δημιουργεί ρίσκα για την οικονομική δραστηριότητα. H Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειες τους για το οικονομικό outlook. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα δράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξουμε την οικονομία»

Δραματικές απώλειες στις ευρωαγορές – Η χειρότερη εβδομάδα από το 2008

Στην περίπτωση που ο ιός  που εξελιχθεί σε πανδημία, εκτιμάται πως θα κοστίσει περίπου 1,1 τρισ. δολάρια ή 1,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε χαμένα έσοδα το 2020, σύμφωνα με εκτίμηση των αναλυτών της Oxford Economics. (22 δισ. δολ. θα χάσουν τα εισοδήματα από τον τουρισμό σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο μελέτης της Oxford Economics και πάνω από 70 δισ σύμφωνα με το αισιόδοξο).

Στο χαμηλότερο σημείο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση υποβαθμίζει η Bank of America (BofA) τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.  Μείωσε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2020 στο 2,8% (από 3,2%). Είναι η μικρότερη πρόβλεψη μετά το 2009 αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση που γίνεται πρόβλεψη για κάτω του 3%.

 

 

SHARE