Χωρίς χαράτσι εισφορών τα “μπλοκάκια” -Απαλλαγή και των επιχειρήσεων – Απελευθερώνονται οι μισθωτοί που κόβουν και Δελτίο Παροχής

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή εισφορών για τα “μπλοκάκια”. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας εφημερίδας Capital το μέτρο αφορά στο 2020 και  μεταφράζεται σε όφελος 17,8% για εργοδότες και επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Από την πλευρά των απασχολουμένων θα υπάρξουν ελαφρύνσεις 7% κατά μέσο όρο, που προκύπτουν από το σχεδιαζόμενο σύστημα ελεύθερης επιλογής εισφορών σε συνδυασμό με τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης την απαλλαγή από εισφορές όσων κόβουν μπλοκάκι και παράλληλα είναι μισθωτοί αλλά και όσων αμείβονται με απόδειξη δαπάνης έβς 5.000 ευρώ ετησίως.

“ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ” ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ

Καταργούνται οι διπλές εισφορές που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για μισθωτούς με «μπλοκάκι» και έγιναν αιτία να κλείσουν τη δραστηριότητά τους χιλιάδες επαγγελματίες μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες δημοσιογράφοι. 

Οι μισθωτοί που έχουν και μπλοκάκι για συμπληρωματικό εισόδημα πλήρωναν διπλές εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη με βάση το μισθό και με βάση το εισόδημα που αποκτούσαν από το μπλοκάκι για τη δεύτερη απασχόλησή τους. Στην πράξη πλήρωναν χαράτσι σε κάθε πηγή εισοδήματος από εργασία, κι αυτό είχε επιβληθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, και σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, η εισφορά στο «μπλοκάκι» καταργείται εφόσον ο εργαζόμενος καλύπτει από την εισφορά του μισθού του τα 210 ευρώ της νέας κατώτατης εισφοράς.

Για κάθε παράλληλη δραστηριότητα που θα ασκεί ως μη μισθωτός με το μπλοκάκι, δεν θα καταβάλλει καμία επιπλέον εισφορά από τη στιγμή που ως μισθωτός έχει συνολικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) πάνω από τα 210 ευρώ.

Για παράδειγμα, ένας λογιστής που δουλεύει ως μισθωτός με αποδοχές 1.200 ευρώ έχει συνολικές ασφαλιστικές κρατήσεις 325 ευρώ στον κλάδο σύνταξης και περίθαλψης σε ποσοστό 27,10%. Από το 27,10% η εισφορά εργαζομένου που πληρώνει ο ίδιος είναι 9,22% (με 6,67% για σύνταξη και 2,55% για περίθαλψη), ενώ το υπόλοιπο 17,88% είναι η εισφορά υπέρ του εργαζόμενου, την οποία πληρώνει ο εργοδότης (με 13,33% για σύνταξη και 4,55% για την περίθαλψη).

Αν ο λογιστής έχει και μπλοκάκι που το χρησιμοποιεί για την ίδια ή και για άλλη δραστηριότητα, προκειμένου να έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα έστω των 650 ευρώ το μήνα, πληρώνει και δεύτερη εισφορά από την τσέπη του σε ποσοστό 26,95% επί του μισθού των 650 ευρώ, δηλαδή καταβάλλει 175 ευρώ το μήνα και άλλα 10 ευρώ εισφορά ανεργίας, σύνολο 185 ευρώ. Αν το εισόδημά του από το μπλοκάκι είναι 400 ευρώ, πληρώνει πάλι τα 185 ευρώ, γιατί είναι η παλιά κατώτατη εισφορά.

Συνολικά ως μισθωτός και ως ελεύθερος επαγγελματίας ο εργαζόμενος έχει δύο εισφορές με ποσό 510 ευρώ το μήνα.

Με το νέο καθεστώς που φέρνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος του υπουργείου Εργασίας, η εισφορά στο μπλοκάκι καταργείται, γιατί καλύπτεται από την εισφορά του μισθού, που είναι 325 ευρώ.

SHARE