Χατζηδάκης: Την επόμενη εβδομάδα το ν/σ για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας, σήμερα, στο συνέδριο με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές και Αποθήκευση Ενέργειας».

Οι ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της επιχείρησης από γραφειοκρατικές ρυθμίσεις σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων, που εμποδίζουν τη δραστηριοποίησή της στον ανταγωνισμό.

Οι διατάξεις για τη ΔΕΠΑ θα ρυθμίζουν το νέο πλαίσιο αποκρατικοποίησης της εταιρείας, καταργώντας επί της ουσίας το μοντέλο που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με τις νέες διατάξεις θα υπάρξει διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων από τα δίκτυα και θα προχωρήσει η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου, που ελέγχει σήμερα το 65 % των μετοχώ, από τις πρώτες.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, οι επικείμενες ρυθμίσεις θα είναι το πρώτο από τα τρία κύματα απλούστευσης των διαδικασιών έγκρισης των επενδύσεων που είναι απαραίτητες, προκειμένου να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, χωρίς επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού και να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ. Σε σχέση με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι γίνεται όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους, καθώς η ζημιά της ΔΕΗ από την λειτουργία τους ήταν πέρυσι 200 εκατ. ευρώ και εφέτος αναμένεται να διευρυνθεί στα 300 εκατ.

Επιπλέον, ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον από ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους και για συνεργασία με τη ΔΕΗ για ανάπτυξη νέων και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο προγραμματισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβλέπει την ανάπτυξη μονάδων ισχύος 1000 μεγαβάτ τα επόμενα 4-5 χρόνια.

Τέλος, για τον ΑΔΜΗΕ ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και θα προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση με βάση το Κοινοτικό δίκαιο, στον κατάλληλο χρόνο.

SHARE