Χατζηδάκης: «Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είστε κατήγοροι για τη ΔΕΗ, κατηγορούμενοι είστε»

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην οποία έφερε την ΔΕΗ εξαπέλυσε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χύνει κροκοδείλια δάκρυα, αφού ως κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση μέρος του ΔΕΔΗΕ αλλά και της ΔΕΣΦΑ: «Επιτελούς στο ψέμα πρέπει να μπει ένα τέλος. Έχετε γίνει βιομηχανία ψεμάτων ως κόμμα. Εσείς κάθε μέρα τοποθετείται όλο και πιο ψηλά τον πήχη του πολιτικού θράσους», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «στο συγκεκριμένο θέμα δεν είστε κατήγοροι είστε κατηγορούμενοι.

Τον Αύγουστο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια συμφωνία που έλεγε ότι η ΔΕΗ από το 95% θα έπεφτε στο 50% της αγοράς έως το 2020. Από τις διαδικασία ΝΟΜΕ η ΔΕΗ έχασε 600 εκατομμύρια! Μόνο τον Οκτώβριο θα έχανε 90 εκατομμύρια. Έχετε υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα με το χειρότερο τρόπο, με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο».

Αναφερόμενος στα επόμενα πέντε βήματα σχετικά με το «μέλλον» της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού:

-Διάσωση

-Εκσυγχρονισμός

-Απολιγνιτοποίηση

-Ιδιωτικοποίηση

-Άνοιγμα ΑΠΕ

Σε ό,τι αφορά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

– Θέτουμε προϋποθέσεις -η απόφαση είναι στο ΔΣ της ΔΕΗ- για να πάρει σάρκα και οστά η εθελούσια έξοδος. Ανεξαρτήτως των ακριβών αριθμών, το πρόγραμμα εθελούσιας θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενο και θα αποσβεστεί σε δύο-τρία χρόνια και άρα οι φορολογούμενοι και ασφαλιστικά ταμεία δεν θα επιβαρυνθούν.

– Καταργείται η μονιμότητα για νεοπροσλαμβανόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι ήδη νομοθετημένη. Αν ισχύει, σας καλώ να το ξαναψηφίσετε. Αυτό αλλάζει, γιατί η ΔΕΗ δεν είναι μονοπώλιο. Υπάρχει ανταγωνισμός και πρέπει η ΔΕΗ να επιβιώσει. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ με προβλήματα να αγνοεί τις εργασιακές συνθήκες. Τις αντίστοιχες ρυθμίσεις για τον ΟΤΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τις ανέτρεψε. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

– Τρόπος προσλήψεων. Προσλήψεις θα γίνονται με την έγκριση του ΑΣΕΠ και δεν θα είναι καθόλου αθρόες, αλλά εξειδικευμένες. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την μια λεει ότι θα δημιουργήσουμε κομματικό στρατό στην ΔΕΗ και από την άλλη θα δίνουμε μισθούς πείνας. Έχετε βέρτιγκο. Διευθυντικά στελέχη η ΔΕΗ χάνει προς ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό αλλάζουμε το σύστημα, ώστε η ΔΕΗ χωρίς μονιμότητα να μπορεί να συνεργάζεται είτε με δικά της είτε από τον ιδιωτικό τομέα στελέχη με 3ετία.

– Προμήθειες ταχύτερα.

– Προνομιακό τιμολόγιο για εργαζόμενους. Εμείς καταργούμε την έκπτωση 75% και πάμε από το 75% στο 30% έκπτωση μόνο για το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Πρέπει να σηκώσουν και οι εργαζόμενοι ένα μικρό βάρος στην προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ. Το αγκαλιάζει η ΔΕΗ, υποθέτω ότι το ίδιο θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ

– Βεβαίως θέλουμε στρατηγικό επενδυτή. Προς το παρόν, όμως, επειδή η ΔΕΗ έχει να ανέβει μεγάλη ανηφόρα, δεν κρίνουμε ότι θα ενδιαφερθεί στρατηγικός επενδυτής για το σύνολο της ΔΕΗ. Να είστε σίγουρος ότι θα υπάρξει για τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως υπήρξε για τον ΑΔΗΜΕ και την ΔΕΣΦΑ. Εσείς που κάνατε τις ιδιωτικοποιήσεις ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ πρέπει να έχετε μεγαλύτερη σεμνότητα».

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως «εμφανίζονται πολύ σοβαρές ρωγμές στο αφήγημα για πολλές και καλύτερες δουλειές αφού με το παρόν νομοθέτημα γίνονται χειρότερες δουλειές. Θέλετε παχυλό μισθό για τους χρυσοκάνθαρους και χαμηλούς μισθούς για τους εργαζόμενους». Όπως είπε ο Νίκος Παππάς «έχουμε την κατάργηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ γιατί υπάρχει αυτή η στρατηγική».

SHARE