Χ.Σταικούρας: Το 2020 χωρίς δημοσιονομικό κενό και με όλες τις ελεφρύνσεις σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις

Φωτογραφία αρχείου (27/9/2016) του νέου υπουργού Οικονομικών,Χρήστου Σταϊκούρα, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η νέα σύνθεση της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Χωρίς δημοσιονομικό κενό και με όλες τις ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις νοικοκυριά και νέες οικογένειες που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη θα είναι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 που κατατίθεται αύριο στην Βουλή, δηλώνει ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”.

Απαντώντας μάλιστα στις παρατηρήσεις εκπροσώπων των θεσμών περί κενού για το 2020 τονίζει  ότι την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εγγυώνται η καλή “βάση” που θα δημιουργήσει από το 2019 , η θετική πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων και των εισπράξεων ΦΠΑ .

Επιπλέον υπάρχει και ένα “οπλοστάσιο” ενισχυτικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται ίσως για πρώτη φορά η μεταφορά δαπανών από το 2020 στο 2019 λόγω της καλύτερης του αναμενόμενου δημοσιονομικής πορείας και του καλύτερου ελέγχου των δαπανών . Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μαζί η ψηφιοποίηση των ελέγχων που θα αποτελέσει ένα δραστικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής .

Ο υπουργός οικονομικών τονίζει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες είναι απολύτως διασφαλισμένα.

Σε ότι αφορά το ύψος του αφορολόγητου όχι μόνο δεν θα μειωθεί από 8636 ευρώ που είναι σήμερα για τους άγαμους χωρίς παιδιά αλλά θα αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο που θα έχει η οικογένεια. Παράλληλα με την αύξηση του αφορολόγητου το πακέτο στήριξης της νέας οικογένειας θα προβλέπει και το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.

Ο υπουργός οικονομικών διαβεβαιώνει επίσης ότι η “13η σύνταξη” όπως την ονόμασε η προηγούμενη Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα περικοπεί το 2020 αλλά θα μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των απόμαχων της εργασίας.

Σύμμαχος στην επίτευξη των στόχων, λέει ο κ.Σταικούρας,  θα είναι η αξιοποίηση των εισροών από τα κέρδη των ομολόγων (τα ANFA’s) που θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της αναπτυξιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο υπουργός προαναγγέλλει και άμεση νομοθέτηση του στρατηγικού σχεδίου “Ηρακλής” για την μείωση των κόκκινων δανείων τονίζοντας μάλιστα ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αφαιρεθεί αυτόματα από τα βιβλία των τραπεζών μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα 20 δις ευρώ που υπολογίζονταν πρι λίγους μήνες .

 

SHARE