Χ.Γώγος: Να μειώσουμε τα νέα κρούσματα πριν τον χειμώνα-Δερμιτζάκης: Μάσκες στην Αθήνα

Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για το “κοκτέιλ” της εποχικής γρίπης με την COVID-19.

Από τα μέσα του φθινοπώρου θα αρχίσουν να προστίθενται στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και εκείνα της κοινής γρίπης και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς και υπόλοιπες κοινές λοιμώξεις που μπορούν να προσβάλουν τον ίδιο ευάλωτο πληθυσμό. «Παράλληλα είναι και ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους, θα χάσουμε το πλεονέκτημα του ανοιχτού χώρου, του εξαερισμού και όλα αυτά που βοηθάνε πολύ στον περιορισμό μετάδοσης του ιού» σημείωσε.

Παρότι «σήμερα είχαμε μια μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων […] πρέπει να το δούμε να συνεχίζεται για να έχουμε μια καλύτερη διάθεση απέναντι στον ιό», είπε, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή, «υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα» καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι αυξημένα, ενώ περισσότεροι ασθενείς Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία, ορισμένοι εξ αυτών και σε ΜΕΘ.

ΤΑ RAPIT ΤΕΣΤ

Ο καθηγητής εκτιμά πως τα rapid test που θα δίνουν αποτέλεσμα για τον ιό σε λίγα λεπτά τεστ θα είναι σημαντική βοήθεια στην αναχαίτιση του ιού. Αν τα rapid test αποδειχθούν αξιόπιστα, που σύμφωνα με τον κ. Γώγο, φαίνεται πως θα είναι, τότε οι ειδικοί θα έχουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για ταχύτατη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ επισήμανε ότι «θα έθετα ένα στόχο τα κρούσματα να πέσουν στα 50 στο επόμενο ενάμιση μήνα» ζητώντας παρεμβάσεις. «Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι, αρκετό δεν είναι. Χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα… Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας»

SHARE