BREXIT: Πως επηρεάζει βρετανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες

brexitΟι τράπεζες, σημειώνει η WSJ, έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν το πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όμως, σε μια ένδειξη ότι προετοιμάζονται για αναταράξεις στις αγορές, οι βρετανικές τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν την επιπλέον προσφορά ρευστότητας από την Τράπεζα της Αγγλίας αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την όποια μεταβλητότητα μπορεί να προκύψει από ένα Brexit, αντλώντας επιπλέον κεφάλαια 2,46 δισ. στερλινών στην πρώτη από τις τρεις δημοπρασίες ρέπο.

Μεταξύ των τραπεζών που θα επηρεάζονταν περισσότερο στην περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, θα ήταν η Barclays, σύμφωνα με τον αναλυτή της Jefferies, Joseph Dickerson. Η Barclays έχει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα με την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω του κέντρου εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της στο Λονδίνο, και μια έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να αλλάξει τις ισχύουσες επιχειρηματικές και ρυθμιστικές παραμέτρους. Χθες, οι μετοχές της τράπεζας διαπραγματεύονταν περίπου 9% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κίνδυνοι υπάρχουν και για τις μονάδες λιανικής τραπεζικής της Barclays, της Lloyds Banking Group και της Royal Bank of Scotland.

«Θα χρειάζονταν περισσότερος χρόνος για να φτάσουν οι επιπτώσεις του Brexit στα νοικοκυριά, όμως οι βρετανικές τράπεζες θα επηρεάζονταν από μια πτώση στις τιμές των ακινήτων και την αύξηση της ανεργίας», σύμφωνα με τον Dickerson.

Οι επενδυτές καλυμμένων ομολόγων που εκδίδουν βρετανικές τράπεζες είναι επίσης εκτεθειμένοι, καθώς τα ομόλογα ενδέχεται να χάσουν την ευνοϊκή μεταχείριση που έχουν τώρα υπό τους κανόνες της ΕΕ, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η Moody’s.

Αυτό θα υποδήλωνε υψηλότερα κεφαλαιακά κόστη για τους ευρωπαίους κατόχους βρετανικών καλυμμένων ομολόγων και, συνεπώς, χαμηλότερη ζήτηση.

Οι τράπεζες που έχουν μετατρέψει το Λονδίνο σε κέντρο διασυνοριακών επενδύσεων και συναλλαγών σε ευρώ, όπως η γαλλική Societe Generale, η γερμανική Deutsche Bank ή η JPMorgan Chase, θα επωμίζονταν επιπλέον κόστη και προβλήματα αν μεταφέρονταν σε κάποιο χρηματοοικονομικό κέντρο της ΕΕ. Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις θα επωφελούνταν από την προσέλκυση αυτών των δραστηριοτήτων, αναλυτές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρχονταν αντιμέτωπη με οικονομικές επιπτώσεις, γράφει η WSJ.

«Μια ψήφος της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ θα προκαλούσε σοκ τόσο στη Βρετανική όσο και στην Ευρωπαϊκή οικονομία», σχολίασε ο Benoit Petrarque της Kepler Cheuvreux.

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να επηρεαστεί στην περίπτωση που υπάρχουν περιορισμοί στις πωλήσεις ευρωπαϊκών εταιρειών στη Βρετανία, ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως ένα Brexit θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη γενικότερα, με τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα εξετάσουν το θέμα της παραμονής τους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμφίβολα ένα Brexit θα επιδείνωνε την κατάσταση για τον τραπεζικό κλάδο της Νότιας Ευρώπης, που ήδη έχει δει τα περιθώριά του να συρρικνώνονται λόγω των χαμηλών επιτοκίων, της υποτονικής ανάπτυξης και της περιορισμένης καταναλωτικής ζήτησης.

Την Τρίτη, ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, καταγράφοντας απώλειες 14,2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και σχεδόν 52% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η UniCredit έχει χάσει το 56% της αξίας της από την αρχή του έτους.

Στην Ισπανία, μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα περιόριζε τα κέρδη για τράπεζες όπως η Banco Santander και Banco de Sabadell αν η στερλίνα υποχωρήσει έναντι του ευρώ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Η Santander είναι ευάλωτη λόγω της βρετανικής της μονάδας, η οποία παράγει περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών κερδών της τράπεζας, ενώ η Sabadell εξαγόρασε πέρυσι την βρετανική TSB Banking Group με στόχο να αντισταθμίσει την εξάρτησή της από την Ισπανία, όπου τα αρνητικά επιτόκια έχουν πιέσει τα περιθώρια και η υποτονική αύξηση στη χορήγηση δανείων έχει πλήξει την κερδοφορία της.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως παρακολουθούν το πώς θα επηρεάσουν τα χαρτοφυλάκια δανείων των δυο τραπεζών οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές των ισπανικών κρατικών ομολόγων. Σημειώνεται πως οι τράπεζες διακρατούν κρατικά ισπανικά ομόλογα ύψους δισεκατομμυρίων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιες τράπεζες που θα ωφελούνταν, όπως για παράδειγμα αυτές που επικεντρώνονται στην εγχώρια αγορά ή που δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό εκτός Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Petrarque. Η ολλανδική ABN Amro Bank και η ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria θα μπορούσαν ξαφνικά να γίνουν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Οι σκανδιναβικές τράπεζες όπως η Danske Bank και η Swedbank επίσης φαίνεται πως βρίσκονται σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο Brexit και ίσως προσελκύσουν επενδύσεις από αυτούς που θα αναζητήσουν «καταφύγιο», σύμφωνα με την Jefferies.

SHARE