Bloomberg: Στόχος της Μυτιληναίος να καταστεί ηγέτης στην αγορά αερίου

Καθώς η Ελλάδα στρέφεται ολοένα και πιο πολύ στο φυσικό αέριο για να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, μια εταιρία έχει θέσει ως στόχο της να ηγηθεί αυτής της εξέλιξης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Η Mytilineos Holdings AE έχει ως στόχο να ξεπεράσει την κρατική ΔΕΠΑ ΑΕ για να γίνει ο ηγέτης στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2020. Η εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία εισήγαγε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα υγροποιημένο φυσικό αέριο, αναμένει νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πωλήσεις σε τρίτους, ώστε να βοηθηθεί στην επίτευξη αυτού του στόχου.

“Το φυσικό αέριο είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της στρατηγικής της Mytilineos στον ενεργειακό τομέα”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Αθήνα ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής αερίου της εταιρείας MNG Trading. “Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, αλλά έχει αναπτυξιακές προοπτικές”.

 

Η Ελλάδα είναι απομονωμένη από το κύριο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία που διασχίζει τη Βουλγαρία καθώς και υγροποιημένο φυσικό αέριο, κυρίως από την Αλγερία στο πλαίσιο μιας σύμβασς με τη ΔΕΠΑ που λήγει το 2021. Με δεδομένο ότι ο τομέας της ενέργειας αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δυο τρίτα της κατανάλωσης, η χρήση θα πρέπει να αυξηθεί χάρη στις χαμηλές τιμές και το αυξανόμενο κόστος των αδειών εκπομπών που καθιστούν λιγότερο αποδοτικές τις εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν με άνθρακα, ανέφερε ο Κανελλόπουλος.

Η Ελλάδα επεκτείνει την κατανάλωση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την εξάρτηση από τον άνθρακα, ο οποίος σήμερα παρέχει το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας του κράτους και μόλις πριν από μια δεκαετία παρείχε το 55%, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg NEF (BNEF). Τα εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο παρήγαγαν σχεδόν το 30% της ενέργειας το 2017, δηλαδή αρκετά πιο πάνω από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν η παραγωγή πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του BNEF.

 

Η Mytilineos είναι η μεγαλύτερη από μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που μειώνουν την κυριαρχία της ΔΕΠΑ, η οποία παράγει σχεδόν τα δύο τρίτα της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμφωνία για τη διάσωση του δημόσιου χρέους υποχρέωσε τη ΔΕΗ να εκχωρήσει το 40% των πιο ρυπογόνων εγκαταστάσεων άνθρακα που χρησιμοποιούν μαλακή καφέ μορφή άνθρακα γνωστή ως λιγνίτη, σύμφωνα με το BNEF.

Η Mytilineos κατέχει σήμερα 32% μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου έναντι 45% που είναι το μερίδιο της ΔΕΠΑ, του κρατικό προμηθευτή της Ελλάδας που προορίζεται για ιδιωτικοποίηση και έχει “ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο”, δήλωσε ο Κανελλόπουλος. Αυτό το έτος θα είναι το πρώτο που η εταιρεία θα πουλήσει “σημαντικά ποσά” φυσικού αερίου σε πελάτες τρίτων με τα έσοδα από τέτοιες πωλήσεις να ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια ευρώ (111 εκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του 2019 από λιγότερο από 20 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2018, είπε.

Η Mytilineos ανακοίνωσε το 2018 επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Ελλάδα με συνολική χωρητικότητα 750 μεγαβάτ. Το φυσικό αέριο αποτελεί γέφυρα καυσίμου στην πορεία προς την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα αυξηθεί γρήγορα μόλις υπάρξει βελτιωμένη τεχνολογία για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, ανέφερε.

Η Ελλάδα είναι επίσης σε καλή θέση, προκειμένου να εξαγάγει φυσικό αέριο σε γειτονικές χώρες και ο στόχος της Mytilineos είναι να διαδραματίσει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε.

 

SHARE