Bloomberg: Η ΝΔ αντιμέτωπη με παλιά προβλήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να χειρισθεί μια σειρά από εκκρεμή προβλήματα όταν ορκιστεί πρωθυπουργός της Ελλάδας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg υπό τον τίτλο «Η Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με παλιά προβλήματα της Ελλάδας μετά τη νίκη Μητσοτάκη».

«Οι επενδυτές περιμένουν από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, 51 ετών, να δείξει ότι είναι αντάξιος της φήμης του πολιτικού που είναι φίλα προσκείμενος προς το επιχειρείν», σχολιάζει το πρακτορείο και συνεχίζει:

«Ο πτυχιούχος του Χάρβαρντ (…) καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και η γραφειοκρατία, ενώ θα εργάζεται εντός των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν ορίσει οι πιστωτές».

«Αν και κληρονόμησε μια οικονομία που συνέρχεται κι ένα χρηματιστήριο που ανεβαίνει, η ανάκαμψη αυτή άρχισε από πολύ χαμηλές βάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απελπιστικά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς η χώρα βγαίνει από μια κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο» του πληθυσμού, προστίθεται στο κείμενο.

“Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο. Αναλαμβάνω το φορτίο με πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα”, τόνισε μιλώντας το βράδυ της Κυριακής.

Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε 1,9% το 2018 και είναι σε τροχιά να πετύχει ανάπτυξη ύψους 2% φέτος. Από τη νίκη του Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, το χρηματιστήριο έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 20%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά.

Η Ελλάδα σχεδιάζει νέα πώληση ομολόγου μέχρι το τέλος του μήνα για να εκμεταλλευτεί το momentum για να εξασφαλίσει βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, την οποία έχασε το 2010.

Δείτε τα πέντε βασικά ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

1. Δημοσιονομική σταθερότητα
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα για τελευταία φορά πριν από τις θερινές διακοπές, και θα έχουν την Ελλάδα στην ατζέντα τους. Ενώ η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχηματιστεί, οι πιστωτές της χώρας θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κάθε χρόνο μέχρι το 2022.

Η απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για χορηγίες πριν από τις ευρωεκλογές, αύξησε τις αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδος να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι χορηγίες αυτές θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό κόστος 1% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, που σημαίνει ότι οι πιστωτές μπορεί να ζητήσουν από τη νέα κυβέρνηση επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε δηλώσει ότι μετά από αυτά τα νέα επιδόματα, η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για το έτος, αλλά θα μπορούσε να χάσει τον στόχο του 2020 κατά περίπου 400-600 εκατ. ευρώ.

Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει να νομοθετήσει άμεσα φορολογικές περικοπές οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από το 2020 για να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και να δείξουν στους επενδυτές ότι η Ελλάδα δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον. Μένει να φανεί πως θα αντιδράσουν οι πιστωτές δεδομένου ότι θέλουν να διασφαλίσουν τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν μέχρι στιγμής στους δημοσιονομικούς στόχους.

2. Επισφαλή δάνεια
Η αντιμετώπιση του θέματος των επισφαλών δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ, είναι κληρονομιά από την κρίση και η μεγαλύτερη πρόκληση της χώρας. Τα πιστωτικά ιδρύματα επισπεύδουν τις προσπάθειές τους για μείωση του συσσωρευμένου χρέους, με την πώληση χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις, αλλά πιθανώς θα χρειαστούν περισσότερα μέσα για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους για μονοψήφια ΝΡΕ μέχρι το 2021.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με την κομισιόν για ένα ιταλικό μοντέλο διαχείρισης NPEs, αλλά οι συζητήσεις διαρκούν πολύ. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει επίσης ένα σχέδιο που προβλέπει την μεταφορά επισφαλών δανείων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει υποβάλει την πρόταση της κεντρικής τράπεζας στις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά η νέα κυβέρνηση αναμένεται να το πράξει σύντομα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει.

Ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης έχει αυξηθεί 90% φέτος αλλά οι επενδυτές ανησυχούν ότι ενδεχόμενη αποτυχία να συρρικνωθούν τα επισφαλή δάνεια, μπορεί να οδηγήσει κάποιες τράπεζες να επιδιώξουν επιπλέον κεφάλαιο.

3. Επενδύσεις

Στόχος του Μητσοτάκη είναι να διπλασιάσει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο 4% το 2020. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται επενδύσεις. Για να πειστούν οι επενδυτές ότι μπορούν να εμπιστευτούν τη χώρα ξανά, θέλει να προχωρήσει άμεσα με το αναβληθέν project του Ελληνικού. Αυτή η ναυαρχίδα των επενδύσεων προβλέπει την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας –δύο φορές μεγαλύτερο από το Central park της Νέας Υόρκης- σε ένα μητροπολιτικό πάρκο γεμάτο με πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες και διαμερίσματα.

Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία, ένα υποτονικό δικαστικό σύστημα και τη διαφθορά, καθώς και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

4. Το χάος της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι ελεγκτικές αρχές τον Απρίλιο αμφισβητούν την ικανότητα της κρατικής εταιρείας να συνεχίσει τις λειτουργίες της, αφότου έχασε περισσότερα από 500 εκατ., ευρώ το 2018. Η τάση συνεχίστηκε στο α΄ τρίμηνο φέτος, με τις καθαρές ζημιές να διευρύνονται στα 205,1 εκατ. ευρώ από τα 12,6 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση είναι η ΔΕΗ, δήλωσε τον Ιούνιο ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Άδωνις Γεωργιάδης. “Δεν είναι απλώς μια εταιρεία. Εάν καταρρεύσει η ΔΕΗ, καταρρέει η χώρα”, τόνισε ο Γεωργιάδης, ο οποίος “ακούγεται” ότι θα αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει στη ΔΕΗ “να λειτουργήσει και να ενεργεί ως μια εταιρεία σύμφωνα με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια”, τόνισε στους μετόχους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Μανώλης Παναγιώτακης τον προηγούμενο μήνα. Η είσοδος ενός στρατηγικού εταίρου είναι μια επιλογή για την εταιρεία, ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο την πλήρη δυναμική της.

5. Διοίκηση, ασφάλεια
Το πρώτο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη θα αφορά στη δομή και λειτουργία της κυβέρνησης. Θα περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση της νομοθεσίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, σπάζοντας ένα ταμπού.

Αναμένεται να ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την μείωση των φόρων, λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής για μικρό διάστημα τον Αύγουστο.

Στόχος του Μητσοτάκη είναι να σηματοδοτήσει την αλλαγή από την πρώτη κιόλας ημέρα στο γραφείο. Αρχίζοντας από αύριο (Δευτέρα), ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός και ο ήλιος θα λάμπει πιο πολύ. Μια νέα ημέρα χαράζει για την χώρα”, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής.