BBC: Πώς το Airbnb εξαγριώνει τους αναρχικούς των Εξαρχείων

Το γράφιτι στην πόρτα είναι σαφές: «Κάντε έξωση στην Airbnb». Οσο για τις κλειδαριές στο κτήριο που νοικιάζει διαμερίσματα στα Εξάρχεια, έχουν μπλοκαριστεί με καρφιά.

Όπως γράφει το BBC, σε ρεπορτάζ του με τίτλο: «Εξάρχεια: Γιατί το Airbnb εξαγριώνει τους Έλληνες αναρχικούς» και «Οι μισθώσεις ακινήτων μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας, έχουν μπει στο στόχαστρο αναρχικών».

Ο βανδαλισμός που περιγράφεται πιο πάνω, συνέβη τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια  ακολούθησε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ομάδα που αποκαλείτο «Exarcheia Tourism» η οποία ανέφερε: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι, ούτε ασφαλείς εδώ. Ιδιοκτήτες ακινήτων, η πόρτα σας είναι ο επόμενος στόχος».

Οι εμπνευστές της ανάρτησης, σύμφωνα με το BBC, δηλώνουν ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσουν σε δράση κατά του «εξευρωπαϊσμού» των Εξαρχείων. «Πολλοί λένε ότι ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή τους έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, με αρνητικές συνέπειες για την κοινότητά τους» προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Κάτοικοι αναφέρουν ότι η ραγδαία αύξηση των μισθώσεων μέσω Airbnb εκτίναξε τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων, οδηγώντας στην φτωχοποίηση πολιτών. Είναι μία γνωστή ιστορία. Ορισμένοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί (όπως η Νέα Υόρκη, η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη) έχουν βιώσει διαδηλώσεις κατά της εταιρείας» σημειώνει το BBC, προσθέτοντας όμως ότι στα Εξάρχεια η ένταση μεταξύ των ιδιοκτητών που διαθέτουν τα ακίνητά τους και όσων αντιδρούν είναι «ιδιαίτερα έντονη».

Σήμερα τα Εξάρχεια φιλοξενούν αρκετές ακροαριστερές πολιτικές ομάδες και καταλήψεις. Γκράφιτι και αφίσες με ριζοσπαστικά μηνύματα κατακλύζουν τους δρόμους.

Ωστόσο, οι ομάδες αυτές είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού πληθυσμού εδώ, καθώς εδώ ζουν επίσης πολλές οικογένειες, φοιτητές και ηλικιωμένοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κεντρική τοποθεσία όπου βρίσκονται τα Εξάρχεια – σε μικρή απόσταση με τα πόδια από πολλά δημοφιλή αξιοθέατα της Αθήνας – μαζί με την έντονη φήμη της περιοχής, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια δημοφιλής στους τουρίστες. Περιηγούνται στα βιβλιοπωλεία της περιοχής, τα καταστήματα και τα μπαρ, και αρέσκονται να ανεβάζουν φωτογραφίες στο Ινσταγκραμ από τα πολιτικού περιεχομένου γκράφιτι.

Πολλοί Έλληνες που υπέφεραν οικονομικά κατά τη διάρκεια της ύφεσης, πάντως είναι επιφυλακτικοί για επιπλέον έσοδα.

Τα Εξάρχεια πάντως έχουν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων Airbnb στην Αθήνα. Τα ενοίκια ολοένα αυξάνονται με πρόσφατη μελέτη να δείχνει ότι έχουν αυξηθεί έως και 30% από το 2016.

Ένας άλλος παράγοντας για την άνθιση της αγοράς ακινήτων είναι το καθεστώς χρυσής βίζας της Ελλάδας, με το οποίο χορηγείται πενταετής άδεια παραμονής στην ΕΕ με αντάλλαγμα επενδύσεις αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

SHARE