Barclays: Ισως χρειαστούν και άλλα μέτρα για το χρέος μακροπρόθεσμα

Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στηρίζεται σε σκληρές δημοσιονομικές προσπάθειες και αισιόδοξες υποθέσεις. 

Αυτό  αναφέρει σε έκθεσή της η Barlcays, τονίζοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup βοηθά στη βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα και αφήνει ένα παράθυρο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE, ωστόσο μακροπρόθεσμα οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί τόσο σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και σε ό,τι αφορά το εξωτερικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Barclays, η συμφωνία του Ιουνίου του Eurogroup έχει αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες τα ελληνικά ομόλογα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Η απόφαση, που ενδεχομένως να ληφθεί ακόμα και στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου, για το αν θα συμπεριληφθούν στις καθαρές αγορές, είναι αμφίρροπη. Αν εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα σε εκείνη τη φάση, εξακολουθεί να είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στην περίοδο επανεπένδυσης, αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερο. Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους,που ενδεχομένως να δημοσιοποιηθούν αυτόν τον μήνα, θα είναι κομβικής σημασίας. Αν και τα δυνητικά ποσά των αγορών θα είναι σχετικά μικρά, το σινιάλο που θα στείλουν στις αγορές θα είναι ισχυρό, οδηγώντας σε περαιτέρω συμπίεση του risk premium.

Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της αυτό το καλοκαίρι με ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας, ενώ η τροχιά του δημοσίου χρέους και των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών την επόμενη δεκαετία φαίνονται βιώσιμα.

Αν και ίσως χρειαστούν μακροπρόθεσμα περισσότερα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, η Barclays εκτιμά πως η θετική τάση στο κλίμα της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ενισχυμένο από την πιθανότητα τα ελληνικά ομόλογα να περιληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Η Barclays σημειώνει πως, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης χρέους έχει χορηγηθεί εμπροσθοβαρώς και χωρίς όρους, είναι θετικό, ωστόσο η τροχιά του δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ουσιαστικές, συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσπάθειες και τις κάπως αισιόδοξες μακροοικονομικές υποθέσεις (που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχεία, την βεβαιότητα πολιτικής κ.λ.π.)

 Ακόμα και αν το επικρατήσει θετικό κλίμα τους επόμενους μήνες, σημειώνει, αντίθετοι άνεμοι μπορεί να χτυπήσουν την Ελλάδα με τη μορφή μιας (ήπιας) μετάστασης από την Ιταλία και μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης ως αποτέλεσμα του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να παρατείνει περαιτέρω την ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Κατά την Barclays, το πολιτικό ρίσκο είναι αυξημένο και δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές κατά την περίοδο των ευρωεκλογών την Άνοιξη του 2019. Όπως είχε υποστηρίξει προηγουμένως στην έκθεση Greece: Growing and funded but watch for political uncertainty στις 19 Φεβρουαρίου του 2018, πιστεύει ότι ο κίνδυνος προώρων εκλογών προσθέτει σημαντική αβεβαιότητα σε ένα κατά τα άλλα θετικό outlook.