ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΘΗΝΑΣ – ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ – ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

 

(upd)Σενάρια για συμβιβαστική διατύπωση που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τη διαφωνία με το Βερολίνο κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Βήμα, η «μαγική» φόρμουλα ίσως είναι η φράση Master Financial Assistance Facility Agreement, δηλαδή η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον EFSF, την Ελλάδα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ΤτΕ, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012.

Το τελικό κείμενο της αίτησης από την Αθήνα μπορεί να αναφέρει τη φράση ότι η Ελλάδα αιτείται την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility of Greece) αντί για τη δανειακή σύμβαση ή το Πρόγραμμα-Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (22 Μαρτίου 2012), «εγκρίνεται το Σχέδιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως δικαιούχου κράτους- μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο: «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Master Financial Assistance Facility Agreement) για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, έως το συνολικό ποσό των εκατόν εννέα δισεκατομμυρίων και εκατό εκατομμυρίων (109.100.000.000) ευρώ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση στο δικαιούχο κράτος-μέλος μέσω του ΕΤΧΣ, όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο της 12ης Μαρτίου 2012 των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα…».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Προσπάθειες καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες για μια συμφωνία Ελλάδας – δανειστών της τελευταίας στιγμής, με τις Βρυξέλλες να αναμένουν το ελληνικό αίτημα για παράταση τς δανειακής σύμβασης, το οποίο θα κατατεθεί αύριο το πρωί.

Όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η παράταση του προγράμματος εως το καλοκαίρι θα δώσει στην ευρωζώνη και την Ελλάδα χρόνο για να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για τη χώρα. Γι’αυτό εργάζονται από κοινού με τον επικεφαλής του Eurgroup Γ. Ντάισελμπλουμ, όπως είπε.

Σε δηλώσεις του στο βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Π. Μοσκοβισί χρησιμοποίησε τον όρο «πρόγραμμα» και όχι «δανειακή σύμβαση» για την οποία κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι οι τελευταίες διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Eurogroup ήταν «εποικοδομητικές», αλλά πλέον «πρέπει να περάσουμε στη δράση» και να υπάρξει αίτημα παράτασης από την ελληνική πλευρά.

Ο Moscovici επεσήμανε πως η παράταση είναι απαραίτητη για «κάποιους μήνες» προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας νέας, συνολικής συμφωνίας.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ZDF, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες». «Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός.

Γι αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ωστόσο για το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι ένα, με το Βερολίνο να εμμένει στην παράταση και ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους ενημέρωσε το μεσημέρι της Τετάρτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καταθέτουμε προτάσεις και ευελπιστούμε να περάσουμε τον κάβο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ευρώπη ζει μια ιστορική περίοδο· ελπίζω να πετύχετε στην προσπάθειά σας, για να δει καλύτερες ημέρες ο λαός» απάντησε ο Κάρολος Παπούλιας.

ΤΟΡΠΙΛΗ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Με νέα συνέντευξη, στο κανάλι ZDF, επανέρχεται ο  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος απορρίπτει την πρόταση της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι προς συζήτηση, όπως μεταδίδει και το πρακτορείο Reuters. Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα ότι η Αθήνα θα ζητήσει εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο, αλλά πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης».

Το ζήτημα «δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι», δηλώνει στο ZDF.

ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ Ο ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

Ικανοποίηση δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να διαπραγματευτεί, μετά την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα προτίθεται να υποβάλει την Τρίτη αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, χαιρετίζει τις ενδείξεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, δήλωση η οποία σημαίνει πως η γερμανική πλευρά δεν θεωρούσε ότι… διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για λύση

FT: “Η ελληνική πρόταση δεν στέκει νομικά” λένε οι Γερμανοί

 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης (και όχι του μνημονίου που τη συνοδεύει) καταθέτει  Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τις σχετικές πληροφορίες. 

Η επιστολή – αίτημα που σχεδιάζει να αποστείλει στους Ευρωπαίους η ελληνική κυβέρνηση θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση που έχει διατυπώσει η Κομισιόν για την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι εταίροι μας δεν διαχωρίζουν τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο (το οποίο αφορά τα συνοδευτικά μέτρα) και ζητούν παράταση και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος συνολικά.

Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή αιτήματος  για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες, σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα αναγκαστεί να βάλει πολύ νερό στο κρασί της, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία με τους εταίρους της ευρωζώνης.

Η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης αποτελεί μακρινό όνειρο επί του παρόντος, καθώς η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι δεν θα λάβει μέτρα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι θα δεσμευθούν ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Μαξίμου, τα σημεία σύγκλισης στην πρόταση Μοσκοβισί ήταν τα εξής:

– Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.

-Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

-Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

 

SHARE