«Αυλαία» για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό “European Business Plan of the Year”

bankwars_alba_european_business_plan

Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας “European Business Plan of the Year”  που έλαβε χώρα φέτος στην Ελλάδα, στις 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου 2013,  στις εγκαταστάσεις του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, έριξε αυλαία, αναδεικνύοντας ως νικητή την ομάδα του WHU Otto Beisheim School of Management με το πλάνο τους “evopark – evolution in parking”.

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συμμετείχαν ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών MBA από 11 επιλεγμένα Ευρωπαϊκά Business Schools: ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, Cranfield School of Management, EM Lyon Business School, IESE Business School, London Business School, Manchester Business School, Mannheim Business School, Rotterdam School of Management, Erasmus University, University of St. Gallen, VlerickLeuvenGentManagementSchool, WHUOttoBeisheimSchool of Management.

Σημειώνεται ότι, ο διαγωνισμός European Business Plan of the Year είναι ο μακροβιότερος ευρωπαϊκός διαγωνισμός επιχειρηματικού σχεδίου. Θεσμοθετήθηκε το 1993 με πρωτοβουλία του INSEAD και του London Business School και στόχο έχει να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων

Η διαδικασία

Την πρώτη ημέρα  του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις ιδέες τους συνοπτικά σε 3λεπτες παρουσιάσεις, μπροστά σε κριτές και κοινό, κάτι που οδήγησε και στον νικητή του “Best Elevator Pitch” μετά από ανοιχτή ψηφοφορία. Στη συνέχεια οι ομάδες παρουσίασαν αναλυτικά την επιχειρηματική τους ιδέα στους κριτές. Η αναμονή για τον τελικό του Σαββάτου μεγάλωσε με την ανακοίνωση των 6 φιναλίστ κατά την διάρκεια του δείπνου το οποίο είχε οργανωθεί προς τιμή όλων των ομάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Στο δείπνο καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Onic Palandjian, CEO της εταιρείας EUROPA, ο οποίος κινητοποίησε τους φοιτητές με την ομιλία του “From startup to exit, the story of ihavemoved.com”.

Στον τελικό του Σαββάτου πέρασαν τα επιχειρηματικά σχέδια των: Cranfield School of Management, EM Lyon Business School, London Business School, Mannheim Business School, του Πανεπιστημίου του St Gallen και του WHU Otto Beisheim School of Management. Όλες οι παρουσιάσεις ήταν ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου, ενώ οι επιχειρηματικές ιδέες άγγιζαν ένα ιδιαιτέρως ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εφαρμογών.

Τη δεύτερη ημέρα οι 6 ομάδες που πέρασαν στον τελικό με μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και αυτοπεποίθηση, παρουσιάσουν ξανά το το επιχειρηματικό πλάνο τους μέσα σε 15 λεπτά, ενώ είχαν και άλλα 15 λεπτά ώστε να δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις των κριτών.

Δύο ώρες αργότερα και μετά από έντονες διαβουλεύσεις, οι κριτές ανακοίνωσαν τα τελικά αποτελέσματα.

Οι νικητές

Το πρώτο βραβείο (χρηματικό έπαθλο 3000 ευρώ) κέρδισε η ομάδα του WHU Otto Beisheim School of Management με το πλάνο τους “evopark – evolutioninparking”. Το δεύτερο βραβείο (έπαθλο 1500 ευρώ) κέρδισε το London Business School με το πλάνο τους “Corrado’s”, ενώ το τρίτο βραβείο και το ποσό των 500 ευρώ κέρδισε η ομάδα του EM Lyon Business School για το πλάνο “5DIADTechnologies”

Συγχρόνως, ανακοινώθηκε και η νίκη της ομάδας του Vlerick Leuven Gent Management School με το πλάνο τους “GearMe” ως  Best Elevator Pitch αποσπώντας το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ. 

Για την επιλογή των νικητών η οργανωτική ομάδα είχε επιστρατεύσει σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της επιχειρηματικότητας τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι κ.κ. Ιωάννης Αραμπατζής, Co-founder, NanoPhos SA, Γιάννης Αγγελής, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, ELVAL COLOUR, Julian Costley, partner, Heaton Camillo, Αρίστος Δοξιάδης, Private Equity and Venture Capital Profesional, Nick Hancock, entrepreneur, angel investor and experienced advisor to early phase technology companies, Arnaud Henin, Clean Energy Fund Manager, Piraeus Equity Advisors, Onic Palandjian, CEO, Europa, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Business Development, Eugenides Foundation, Λουκάς Πιλίτσης, CEO – Piraeus Equity Advisors-Chairman BoD Piraeus Equity Partners, Κωστής Σταυρόπουλος, Managing Director, iSquare, Σπύρος Τραχάνης, Managing Partner, Odyssey Venture Partners, Χρήστος Τσάγκος, Technology Investor, Web Entrepreuner & Business Consultant.

Διεθνής χορηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού ήταν οι Financial Times. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το kathimerini.gr και το startup.gr. Χορηγός ήταν η εταιρεία PernodRicardHellas. Το διαγωνισμό επίσης υποστήριξαν η ΔΕΠΑ Α.Ε., το Κτήμα Κυρ Γιάννη, η Ανώνυμος Εταιρεία Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, η Φαρμακευτική εταιρεία GAPS.A., η GenesisPharma, η ImperialTobaccoHellas, η Johnson & JohnsonHellas, η MamidoilJetOilS.A., η MondelezInternational και η MarinopoulosCoffeeCompanyS.A. – Starbucks.

Της Ελένης Νάτση

SHARE