Αthenaeum Palace: Του έβαλαν φωτιά οι συνδιαχειριστές γιατί χρωστούσαν στον ιδιοκτήτη του ακινήτου!

Εξιχνιάστηκε από την ΕΛΑΣ ο εμπρησμός του ξενοδοχείου «Αthenaeum Palace» από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 ανθρώπων. Δράστες είναι δύο συνδιαχειριστές του ξενοδοχείου και δύο εργαζόμενοι σε αυτό.

Oι δύο πρώτοι -οι οποίοι αναζητούνται από τις Αρχές- κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, κατά συρροή και κατά συναυτουργία, ενώ οι υπάλληλοι -οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας- για εμπρησμό και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, κατά συρροή και κατά συναυτουργία.

Από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από το Ανακριτικό Γραφείο της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, προέκυψε ότι η εκδήλωση της πυρκαγιάς σημειώθηκε στο εσωτερικό δωματίων του 1ου και 2ου ορόφου, ενώ η αιτία της πυρκαγιάς οφείλεται σε εμπρησμό, μέσω διάβρεξης με εύφλεκτο υλικό κλινοσκεπασμάτων και μοκετών δωματίων και εν συνέχεια χρήσης γυμνής φλόγας (σπίρτα-αναπτήρα).

Γιατί έβαλαν φωτιά στο ξενοδοχείο οι συνδιαχειριστές

Σύμφωνα πάντα με την Ελληνική Αστυνομία, όπως προέκυψε από την προανάκριση, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και των συνδιαχειριστών της ξενοδοχειακής επιχείρησης, από την 02-12-2019 ήταν σε εξέλιξη διαδικασία εκτέλεσης διαταγής απόδοσης του ακινήτου στον ιδιοκτήτη για οφειλή προς αυτόν από τη μισθώτρια εταιρεία, συνολικού ποσού 890.000 ευρώ. Για το σκοπό αυτό, στους χώρους του ξενοδοχείου βρίσκονταν καθημερινά δικαστικοί επιμελητές και συνεργάτες αυτών. Την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς (05-12-2019), η προαναφερθείσα διαδικασία θα ολοκληρωνόταν και το κτίριο έπρεπε να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη αυθημερόν. Ωστόσο, αμέσως μετά την άφιξη των δικαστικών επιμελητών στο ξενοδοχείο, ενεργοποιήθηκε η σειρήνα που βρίσκεται στο ισόγειο, ενδεικτική ανίχνευσης καπνού σε χώρους του ξενοδοχείου.

Από την εξέταση υπαλλήλων που εργάζονταν στον τομέα καθαριότητας του ξενοδοχείου, την ημέρα του εμπρησμού, προέκυψε ότι οι δύο υπάλληλοι, κατόπιν εντολής της συνδιαχειρίστριας, ζήτησαν να τους ανοίξουν συγκεκριμένα δωμάτια στον 1ο και 2ο όροφο και εν συνεχεία τις απομάκρυναν, χωρίς προφανή λόγο.

Εξεταζόμενος ο υπεύθυνος των ηλεκτρονικών συστημάτων του ξενοδοχείου, ανέφερε ότι την 04-12-2019 έλαβε εντολή από τον συνδιαχειριστή να προβεί στην απενεργοποίηση των συσκευών καταγραφής εικόνας (κάμερες ασφαλείας), χωρίς να του εξηγήσει το λόγο. Εξεταζόμενοι αρχικά από την Ασφάλεια Αττικής, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση, αναφέροντας ότι δεν βρίσκονταν στους ορόφους του ξενοδοχείου κατά το χρονικό διάστημα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.
Οι υπάλληλοι διέκοψαν την καταγραφή των καμερών

Από την παρατήρηση του οπτικού υλικού που εξήχθη από τις συσκευές καταγραφής του ξενοδοχείου, επιβεβαιώθηκε το προαναφερόμενο γεγονός. Ειδικότερα, όπως προέκυψε, την 10:13′ ώρα περίπου της 04-12-2019, έχει καταγραφεί ο υπεύθυνος των ηλεκτρονικών συστημάτων να εισέρχεται στο δωμάτιο «computer room» και διαρκούσης της παραμονής του στο εν λόγω δωμάτιο, διακόπτεται η καταγραφή από τις κάμερες του ξενοδοχείου. Επιπλέον, από την παρατήρηση του οπτικού υλικού των καμερών ασφαλείας του ξενοδοχείου, προέκυψε ότι, πρωινές ώρες της 04-12-2019, έχει καταγραφεί ο ένας υπάλληλος να ξεφορτώνει από σταθμευμένο επί της οδού Τόρβα Ι.Χ. Φορτηγό, πέντε μπιτόνια με υγρό κίτρινης απόχρωσης, τα οποία τοποθετεί σε τροχήλατο καρότσι. Στη συνέχεια, από κοινού με τον άλλο υπάλληλο συνεχίζουν να ξεφορτώνουν από το φορτηγό διάφορα πακέτα λευκών ειδών, προφανώς κλινοσκεπασμάτων, τα οποία τοποθετούν στο ίδιο καρότσι, πάνω από τα μπιτόνια.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, προέκυψε ότι το υγρό κίτρινου χρώματος που περιείχαν τρία εκ των τεσσάρων πλαστικών δοχείων, τα οποία κατασχέθηκαν κατά την αυτοψία, είναι η εύφλεκτη ύλη βενζίνη, ενώ στο τηγμένο και παραμορφωμένο υπόλειμμα πλαστικού δοχείου ανιχνεύτηκαν ομοίως ίχνη της εύφλεκτης ύλης βενζίνης.

Με τη σύλληψή τους, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, ισχυρίστηκαν ότι, κατόπιν εντολής της συνδιαχειρίστριας, τρεις μέρες πριν την πυρκαγιά, προμηθεύτηκαν βενζίνη από παρακείμενο πρατήριο υγρών καυσίμων. Κατόπιν, την ημέρα της πυρκαγιάς, ανάγκασαν τις υπαλλήλους καθαριότητας του 1ου και 2ου ορόφου να ανοίξουν τις πόρτες ορισμένων δωματίων και ακολούθως τις απομάκρυναν, ενώ στη συνέχεια, αφού περιέλουσαν με βενζίνη το εσωτερικό των δωματίων, προέβησαν στον εμπρησμό τους.

SHARE