Ατάκες που έγραψαν ιστορία…

Καλημέρα σε όλους, καλή χρόνια, ότι καλύτερο για το 2020!!!

Για να ξεκινήσει η νέα δεκαετία με άλλον…αέρα, αντί περισσότερων ευχών, θα επιλέξω ατάκες που έγραψαν ιστορία, κάθε μια από τις οποίες έχει τη δίκη της ξεχωριστή συμβολικοτητα. Πάμε λοιπόν ολίγον να φιλοσοφήσουμε, ολίγον να προβληματιστούμε (με την καλή έννοια!) και πολύ να αισιοδοξήσουμε.

«Όσο πιο σκληρά δουλεύω, τόσο πιο τυχερός γίνομαι», δήλωσε ο Τομας Τζέφερσον κατά την θητεία του και ο σχολιασμός εδώ σίγουρα περιττεύει!

«Αυτό το σχέδιο το έκανα σε πέντε λεπτά, αλλά μου πήρε εξήντα χρόνια να φτάσω σε αυτό το σημείο», είναι η ρήση του διάσημου ζωγράφου Πιερ Ρενουάρ, η οποία έρχεται να κουμπώσει αρμονικότατα με την δήλωση του Τζέφερσον.

Και για να ολοκληρωθεί πιο όμορφα το παζλ, ένας ακόμη Αμερικανός πρόεδρος, ο Τζον Κένεντι (ειλικρινά έτυχε, δεν έχω κανέναν τόσο μεγάλο έρωτα με την αμερικανική ιστορία) έστελνε το δικό του χαρακτηριστικό μήνυμα: «Στα Κινεζικά η λέξη crisis γράφεται με δυο γράμματα, το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει…ευκαιρία!»

Αλλάζοντας θέμα και για να μην μείνουμε στα…πεζά τις καθημερινότητας, να μια ενδιαφέρουσα δήλωση, Γερμανίδας ακτιβίστριας – οικολόγου, που σήμερα αποκτά μεγάλη σημασία: «Αν υπάρξει μέλλον, θα είναι πράσινο» και η κοπέλα εννοείται πως ούτε Παναθηναϊκός ήταν ούτε ΠΑΣΟΚ!

Έπεται κάτι λίγο πιο φεμινιστικό, αλλά επίκαιρο, από έναν Γάλλο συγγραφέα (Paul Lefevre Geraldy ονομάζεται ο σοφός αυτός άνθρωπος), ο οποίος δεκαετίες πριν, έγραφε: «Είναι η γυναίκα που διαλέγει τον άντρα που θα την…διαλέξει!». Εκτός από συγγραφέας πρέπει να ήταν και λίγο από μέντιουμ ο Γάλλος!

Κλείνοντας,  άφησα το ωραιότερο  – θυμίζει  λίγο από Αρκεκιν εκ πρώτης  – αλλά προς θεού μην ξενερώσετε, η δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. «Αυτό που η κάμπια ονομάζει το τέλους του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα».

Καλή χρόνια σε όλους!

Δημήτρης Ζαβλιάρης

ΥΓ: Και επειδή οι πολύ κολλητοί φίλοι, θα με τρολαρουν και με τη φετινή μου φλυαρία, η τελευταία ατάκα, για την νέα χρόνια (προσοχή πάει μόνο στους πολύ γνωστούς), δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την: «Είμαι σε ηλικία που πλέον δεν εξηγώ…ότι κατάλαβες, κατάλαβες», από graffiti σε τοίχο!

SHARE