Άρθρο Σημίτη για τις ΑΟΖ και το ρόλο των ΗΠΑ

Στην εκτίμηση, πως οι ΗΠΑ θα περιοριστούν ρόλο μεσολαβητή στην περίπτωση πολεμικών επεισοδίων, όπως τα Ίμια, προβαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με άρθρο του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής».
«Η επιθετική στάση της Τουρκίας και η αμφισβήτηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι γνωστά προβλήματα. Η Τουρκία καλλιεργεί συστηματικά εντυπώσεις για τα δικαιώματά της.
Το απαράδεκτο μνημόνιο για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών Τουρκίας και Λιβύης έχει κυρίως αυτό τον σκοπό», σημειώνει ο κ. Σημίτης και προσθέτει: «Η πολιτική της Ελλάδος επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα όρια της συμπαράστασής τους όμως δεν είναι σαφή.
Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για να μην αποξενώσουν την Τουρκία από τη δυτική συμμαχία.
Είναι γι’ αυτό πολύ πιθανό ότι, θα περιορισθούν μόνο σε ρόλο μεσολαβητή στην  περίπτωση πολεμικών επεισοδίων, όπως τα Ίμια».
Η Ελλάδα, συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός, δεν έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της, όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία αλλά και την  Αλβανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη,
Κατά την άποψη που επικρατεί, η ασάφεια του τι ισχύει μας συμφέρει. Επιτρέπει σε μία διαπραγμάτευση να προβάλλουμε τις δυνατόν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ίσως η στάση αυτή ήταν άλλοτε σκόπιμη.
Αλλά σήμερα η τακτική αυτή είναι λανθασμένη. Θα οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις όπως ήδη συνέβη με την  Ιταλία και την  Αλβανία και στην περίπτωση της Τουρκίας, ίσως και σε μία πολεμική αναμέτρηση.

SHARE