Στέλνει τον Πολάκη στη δικαιοσύνη η Βουλή – ΣΥΡΙΖΑ: «κυβερνητικό Βατερλώ»

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να άρει την ασυλία του Παύλου Πολάκη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη για δύο υποθέσεις. Οι δύο δικογραφίες, τις οποίες και είχαν διαβιβάσει οι εισαγγελικές αρχές στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, επιστρέφονται στην τακτική Δικαιοσύνη μαζί με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας άρσης ασυλίας του βουλευτή για τα περαιτέρω. Η μία δικογραφία αφορά την υπόθεση της φερόμενης καταγραφής της συνομιλίας του κ. Πολάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη, την υπόθεση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη μήνυση του πρώην προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η Ολομέλεια αποφάσισε με 163 ψήφους, σε σύνολο 176 ψηφισάντων βουλευτών, να άρει την ασυλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας μετά από μια συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε χρονικό εύρος και ένταση μεγαλύτερη από τις συνήθεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες άρσης ασυλιών και στην οποία, εκτός από τον κ. Πολάκη, μίλησαν όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά της άρσης ασυλίας του κ. Πολάκη ψήφισαν 13, οι βουλευτές από το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Ένας βουλευτής ψήφισε παρών.

Τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ζήτησαν να προχωρήσουν και οι δύο υποθέσεις με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης των υπουργών, με το σκεπτικό ότι τα εν λόγω αδικήματα για τα οποία εγκαλείται ο κ. Πολάκης αναφέρονται στο διάστημα κατά το οποίο ασκούσε υπουργικά καθήκοντα. Το αίτημα αυτό απέρριψε η Ολομέλεια, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, εξήγησε ότι η Βουλή προχώρησε τη διαδικασία όπως ακριβώς ζητεί στο διαβιβαστικό, τόσο ο εισαγγελέας όσο και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου, δηλαδή με βάση το άρθρο 62.

«Δεν είναι κάθε αδίκημα που το διαπράττει κάποιος που συμβαίνει να είναι υπουργός που ανάγεται στην προστασία που του παρέχει το, ούτως ή άλλως, θνησιγενές – λόγω της συντριπτικής πλειοψηφίας με την οποία ζητούμε την αναθεώρησή του – άρθρο 86. Η θεωρία πως ό,τι διαπράττει υπουργός εντάσσεται στο 86 είναι εσφαλμένη. Φανταστείτε, δηλαδή, ότι υπουργός καταγγέλλεται ότι διαπράττει το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Αυτό ανάγεται στα υπουργικά καθήκοντα;» σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Απέναντι στην κατηγορία του κ. Τζανακόπουλου ότι ο πρόεδρος της Βουλής φέρει ευθύνη ότι δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες και η Επιτροπή Δεοντολογίας παραβίασε το Σύνταγμα, ο κ. Τασούλας διευκρίνισε ότι η Βουλή κινήθηκε στο πλαίσιο των προθεσμιών ώστε να μην τεθούν στο αρχείο οι δύο δικογραφίες που ήρθαν στη Βουλή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και υπήρχε ο κίνδυνος να κριθούν ανέγκλητες με την παρέλευση ενός τριμήνου, ενώ τηρήθηκαν απαρεγκλίτως το Σύνταγμα.

Επιπλέον, προκειμένου να απαντήσει στην κατηγορία που απηύθυνε ο πρώην αν. υπουργός Υγείας περί πολιτικής του δίωξης, ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι η προηγούμενη Βουλή πριν από τις εκλογές είχε δυόμιση μήνες στη διάθεσή της να φέρει σε πέρας τις υποθέσεις Πολάκη, όπως η τότε πλειοψηφία θεωρούσε σωστό, και τόνισε: «Αν, δηλαδή, υιοθετούσε κανείς τα περί δήθεν συμμετοχής της Βουλής σε ξεκάθαρη πολιτική δίωξη του κ. Πολάκη, κάτι που απορρίπτω κατηγορηματικά για την παρούσα Βουλή, θα μπορούσε να πει ότι η προηγούμενη Βουλή, αδρανώντας, τον άφησε εκτεθειμένο και δεν του έλυσε το θέμα σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείτο για άλλους υπουργούς».

«Συνεπώς, δεν αφορά την κυβέρνηση αυτή η ιστορία, δεν είναι ούτε δίωξη, ούτε αήθης πολεμική, είναι τήρηση θεσμών, τήρηση προθεσμιών και προστασία του γοήτρου του Κοινοβουλίου από οποιαδήποτε υπόνοια ότι δήθεν το Κοινοβούλιο, αδρανώντας, προασπίζεται μέλη του έναντι της ευλόγου αξιώσεως οποιουδήποτε να τυγχάνει εννόμου προστασίας», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο κ. Τασούλας.

Για «πολιτική δίωξη» από την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία, σε συνεργασία με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, προσδοκά πολλαπλά οφέλη, έκανε λόγο στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση για την άρση της ασυλίας του «αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης προς το πρόσωπό του». Ο κ. Πολάκης, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής φακέλους με το ιστορικό των υποθέσεων σκανδάλων στα οποία, όπως υποστήριξε, εμπλέκεται ο κ. Πουλής, ενώ τροφοδοτούνταν με διαφημίσεις τα ΜΜΕ.

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Τη μομφή ότι με την κίνησή του να μην ακούσει τον αντίλογο σήμερα και να εγκαταλείψει κατ’ αυτόν τον τρόπο την Ολομέλεια, δείχνει την άποψη όλων τους για την ίδια τη Δημοκρατία, επέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

Όπως είπε, σήμερα δεν βρισκόμαστε εδώ για να κρίνουμε αν ο συνάδελφός μας, ο κ. Πολάκης, είναι αθώος ή ένοχος, αλλά για να αποφανθούμε αν πρέπει ή όχι να αρθεί η ασυλία του μετά τις δύο δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, πριν από τρεισήμισι μήνες, και όχι τώρα. «Δεν τις φέραμε εμείς. Οφείλουμε να λάβουμε, λοιπόν, με σοβαρότητα, αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικά οφέλη, γιατί ακριβώς αυτή η νοοτροπία είναι που έχει κάνει πάμπολλους συμπολίτες μας να μην εμπιστεύονται πλέον την πολιτική. Κι αυτή ακριβώς είναι η νοοτροπία που έχει δεσμευτεί να αλλάξει ο νέος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε ο κ. Λιβανός.

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο κ. Λιβανός είπε ότι ο κ. Πολάκης «έκανε σήμερα την Ολομέλεια ροντέο για να καλύψει την ουσία».

«Ο κ. Πολάκης ταύτισε τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και εν τέλει, στο τέλος της ομιλίας του, μας είπε ότι είναι πολύ-πολύ ψηλά. Είναι κατανοητή η φόρτισή του, είναι κατανοητή η ανάγκη του να απολογηθεί από τούτο το Βήμα σε εμάς, αλλά κυρίως στον ελληνικό λαό. Όμως, δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να δεχθούμε αυτήν τη σημερινή απαράδεκτη συμπεριφορά μετατροπής του βήματος της Βουλής σε βήμα εκτόξευσης λάσπης και νομικά ανυπόστατων δήθεν σκανδάλων», προσέθεσε ο κ. Λιβάνος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καταλόγισε βιασύνη συγκρότησης της Επιτροπή Δεοντολογίας χωρίς να τηρηθεί το τριήμερο της κλήσης από την ακρόαση του εγκαλούμενου, και επισήμανε ότι οι δύο αυτές υποθέσεις αφορούσαν χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο κ. Πολάκης ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας. «Τούτο σημαίνει ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής δεν είχε την κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητα ούτε καν να συζητήσει το θέμα της άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη, αλλά αντίθετα όφειλε άμεσα να επαναπέμψει τον φάκελο σε εσάς, στον πρόεδρο της Βουλής και από κει και πέρα να ακολουθήσει η διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος, εφόσον δηλαδή υπήρχαν τριάντα υπογραφές βουλευτών, να συγκροτούνταν η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία ήταν και η μόνη αρμόδια», σημείωσε.

Ενώ για το κατά πόσο τα θέματα αυτά σχετίζονταν ή δεν σχετίζονταν με τα καθήκοντα του κ. Πολάκη ως υπουργού, υποστήριξε ότι και «οι δύο υποθέσεις σχετίζονταν με τα καθήκοντά του ως Υπουργού, αφορούσαν το ΚΕΕΛΠΝΟ και μία σειρά από υποθέσεις, τις οποίες είχε αναδείξει και τις οποίες είχε εκκινήσει διοικητικά ο κ. Πολάκης και οι οποίες κατέληξαν τελικά σε μεγάλες πολιτικές και δικαστικές διαμάχες».

Τα κόμματα

«Εμείς στο ΚΙΝΑΛ λέμε ότι η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι συμπεριφορά που να δηλώνει στον πολίτη πως ό,τι ισχύει γι’ αυτόν, ισχύει και για εμάς. Πόσο μάλλον όταν η προηγούμενη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, με τους νομικούς της, εφηύρε και μια ειδική κατασκευή απολύτως αντισυνταγματική, αλλά την πέρασαν ως απόφαση της μειοψηφίας και στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, δηλαδή, την πέρασαν ως πρόταση. Εφηύραν το ότι υπάρχουν ορισμένα αδικήματα που μόνο ένας υπουργός μπορεί να τα διαπράξει, τα οποία δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντά του, αλλά γίνονται επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους. Και αφού έκαναν αυτή την αντισυνταγματική επιλογή, δεν φροντίζουν να την τηρούν ούτε για τους εαυτούς τους», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι η όλη διαδικασία προειδοποιεί για τον κίνδυνο της ανακύκλωσης αντίστοιχων θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο στο πλαίσιο μιας απαράδεκτης αντιπαράθεσης, η οποία συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, των ζητημάτων, γεγονός που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου ο οποίος είχε έντονα τα στοιχεία του αποπροσανατολισμού του λαού μας.

«Εμείς θεωρούμε πως πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο και στα ελληνικά δικαστήρια χωρίς να εξαιρείται κανένας. Εάν τώρα έχει φακέλους για άλλες υποθέσεις, όπως ισχυρίστηκε, τότε, πρέπει να τους δημοσιοποιήσει αμέσως καταθέτοντάς τους όπου πρέπει. Οι συμψηφισμοί δεν είναι αποδεκτοί για κάποιον που έχει εκλεγεί βουλευτής, πόσο μάλλον για έναν υπουργό», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος.

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, ζήτησε να προχωρήσει η υπόθεση με βάση τον νόμο περί ευθύνης και εξέφρασε την άποψη ότι η βουλευτική ασυλία αίρεται όταν δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα στη μήνυση, στην υπόθεση, στη δικογραφία. «Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ δεν πρόκειται για μια διένεξη για το πώς θα χωρίσουν τα χωράφια δύο γείτονες. Είναι καθαρά πολιτική αντιπαράθεση», προσέθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «κυβερνητικό Βατερλώ»

Για «κυβερνητικό Βατερλώ» κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη και σχολιάζουν ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ειδικότερα ότι η κυβερνητική παράταξη «βγήκε σοβαρά τραυματισμένη» από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Κατηγορούν τη ΝΔ ότι «επιχείρησε να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου στοχοποιώντας τον Παύλο Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλυψε τα όσα σκανδαλώδη συνέβαιναν επί χρόνια στο χώρο της υγείας».

«Απέτυχε οικτρά», σχολιάζουν, προσθέτοντας ότι «αυτοί που εμφανίστηκαν ως κατήγοροι, σύντομα βρέθηκαν υπόλογοι καθώς βαρύνονται με το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μεθόδευση σε βάρος του Παύλου Πολάκη».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Πολάκης «παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι έχουν καταλάβει: το μεγάλο σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τη συστηματική διασπάθιση δημοσίου χρήματος και τον σκοτεινό ρόλο του Σταμάτη Πουλή». «Η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ στην οποία φέρεται να εμπλέκονται πρώην υπουργοί και πλήθος στελεχών της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ», λένε οι ίδιες πηγές, «υπογραμμίζει τη συνάντηση του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της επιχειρηματικής διαπλοκής που υπήρξε για χρόνια το υπόστρωμα του παλιού πολιτικού συστήματος».

Αναφέρουν, επίσης, ότι «οι επιλογές της ΝΔ, η συμμετοχή του Σταμάτη Πουλή στα ψηφοδέλτιά της αλλά και η όψιμη σιωπή του κου Στουρνάρα σχετικά με πιθανούς δημοσιονομικούς κινδύνους τους οποίους δεν δίσταζε να υπενθυμίζει όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση, φανερώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει».

«Σε αυτό το έδαφος», συνεχίζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «η ΝΔ μεθόδευσε την όλη διαδικασία ώστε να μη συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής με προφανή στόχο να μη γίνουν δημοσίως γνωστά τα συντριπτικά στοιχεία γύρω από την υπόθεση». Καταλογίζουν στη ΝΔ ότι «είχε δηλαδή προαποφασίσει να παραβιάσει το Σύνταγμα ώστε να συγκαλύψει τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την εφαρμογή του για να τα αποκαλύψει».

Σχετικά με το επιχείρημα ότι «δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιφάσκει ζητώντας σήμερα τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος», οι πηγές του κόμματος «υπενθυμίζουν» τα εξής: «Η κριτική μας στο άρθρο 86 αφορούσε και αφορά δύο ζητήματα: 1ον, τον μειωμένο χρόνο παραγραφής των αδικημάτων για όσους διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης και 2ον, τη διασταλτική ερμηνεία της έννοιας των καθηκόντων των υπουργών».

Κατόπιν αυτών, αναφέρουν ότι «τίποτα από τα δύο αυτά δεν αφορά την παρούσα περίπτωση καθώς δεν τίθεται επουδενί θέμα παραγραφής ούτε όμως υπάρχει αμφισβήτηση για το ότι οι επίδικες υποθέσεις σχετίζονταν με τα καθήκοντα του Παύλου Πολάκη ως υπουργού, όπως έγινε σαφές από την καταιγιστική σημερινή του τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής».

«Η ΝΔ που επιδιώκει εκδικητικά την πολιτική δίωξη του Παύλου Πολάκη για όσα ο ίδιος έχει αποκαλύψει είναι σήμερα για ακόμη μια φορά έκθετη. Υποψιαζόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

SHARE