Άρειος Πάγος: Συνταγματικό το άρθρο για την απιστία τραπεζικών στελεχών

Ομόφωνα συνταγματική έκρινε το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τη διάταξη  του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά το αδίκημα της απιστίας από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα  με  εισηγητή τον αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα εξέδωσε σήμερα το υπ΄ αριθμ. 158/22.2.2021 ομόφωνο (3-0) βούλευμά  του με το οποίο απέρριψε την  αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζητούσε να αναιρεθεί η υπ΄ αριθμ. 2758/2020 απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών.  Η αναίρεση είχε συζητηθεί  στην τριμελή σύνθεση  του Ποινικού Τμήματος, κεκλεισμένων των θυρών, την  8η Δεκεμβρίου 2020.

Ήδη, μετά από αναιρέσεις που έχει ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχουν συζητηθεί στα Ποινικά Τμήματα σε σχηματισμό τριμελούς συμβουλίου (δηλαδή όχι στο ακροατήριο αλλά κεκλεισμένων των θυρών) δύο ακόμη  υποθέσεις και αναμένεται η έκδοση των σχετικών βουλευμάτων, ενώ αναμένεται να εξετασθεί ακόμη μία, η οποία λόγω COVID-19 αναβάλλονται.

Παράλληλα, πριν από λίγες ήταν  προγραμματισμένη  να συζητηθεί σε δημόσια συνεδρίαση της πενταμελούς σύνθεσης του  Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου μια ακόμη υπόθεση η οποία αναβλήμέρες θηκε λόγω πανδημίας, ενώ έχει προσδιοριστεί η συζήτηση ακόμη μιας υπόθεσης στην πενταμελή σύνθεση του Ε΄ Ποινικού Τμήματος, η οποία πιθανά θα αναβληθεί και αυτή, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας.

Πάντως, δικαστικές και εισαγγελικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι το επίμαχο θέμα θα επιλυθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 405 προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.

Παράλληλα,  μετά την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών, τέθηκε τρίμηνη προθεσμία στα Πιστωτικά Ιδρύματα προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν ή όχι μηνύσεις κατά στελεχών τους. Δηλαδή αν επιθυμούσαν τη διάσωση των εκκρεμών υποθέσεων, αλλιώς αυτές θα έκλειναν σε δικαστικό επίπεδο. Επίσης, το αδίκημα της απιστίας από στελέχη των Τραπεζών από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Στον Άρειο Πάγο θα κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου για την ποινική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών

 

SHARE