Άρειος Πάγος 2009: Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, ταυτότητα και γλώσσα

 

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αποκαλύπτει σήμερα  απόφαση του Αρείου Πάγου του 2009, με την οποία το ανώτατο δικαστήριο της χώρας είχε αποφανθεί οριστικά και τελεσίδικα ότι δεν υπάρχει καμία «μακεδονική» γλώσσα και καμία «μακεδονική» ταυτότητα για τους κατοίκους της περιοχής των Σκοπίων.

Ο Αρειος Πάγος, με την απόφαση του Δ’ Πολιτικού Τμήματος, στην οποία συμμετείχε ως μέλος και η τότε αρεοπαγίτης και μετέπειτα πρόεδρος Α.Π. κ. Βασιλική Θάνου, είχε απορρίψει την προσπάθεια ορισμένων κύκλων να δημιουργήσουν θέμα μέσω ενός πολιτιστικού συλλόγου με την επωνυμία «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού», που είχε καταθέσει προσφυγή κατά απόφασης του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο είχε επίσης κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, που δέχεται την κρίση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, «δεν υπάρχει Μακεδονικό Εθνος και κατά συνέπεια μακεδονικός πολιτισμός και μακεδονική γλώσσα “MAKEDONCKI». Ούτε φυσικά υφίσταται στην Ελλάδα «μακεδονική μειονότητα». Οπως μάλιστα προστίθεται, «είναι αυτονόητο ότι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων δεν μπορεί, σε εξήντα χρόνια, να αποκτήσει εθνολογική οντότητα, στηριζόμενο σε χαλκευμένα ιστορικά στοιχεία».

Η εφημερίδα σχολιάζει:

“Η κ. Θάνου, η οποία το 2009 είχε κρίνει ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί για την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και έθνους, τι έχει να απαντήσει σήμερα από τη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού; Οταν ο κ. Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά μεταβαίνουν αύριο στις Πρέσπες προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία με τους ομολόγους τους Ζάεφ – Ντιμιτρόφ, και με την οποία αναγνωρίζουν τη «μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια για τους πολίτες της γειτονικής χώρας, ποια είναι η θέση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου; Και γιατί ο πρωθυπουργός δεν τη συμβουλεύθηκε;”

SHARE