Απτόητος ο Ερντογάν, συνεχίζει με το Oruc Reis! Απάντηση με αντι-NAVTEX από Ελλάδα

Θα συνεχίσουμε τις έρευνες υδρογονανθράκων με το Oruc Reis, το Fatih και το Yavuz, δήλωσε σε σημερινή κομματική συγκέντρωση του AKP ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σαμψούντα.

Επίσης, έβαλε στο στόχαστρό του όσους επιτίθενται στην τουρκική οικονομία σημειώνοντας πως “σε κάποιους τομείς μας έχουν επιβραδύνει, ενώ πριν κινούμασταν ταχύτατα για να πετύχουμε τους στόχους. Όμως με τη χάρη του Θεού δεν θα μπορέσουν να εκτρέψουν τη χώρα μας από το ευλογημένο μονοπάτι της”.

Νωρίτερα και πριν συμπληρωθεί 24ωρο από τη ανταλλαγή τηλεφωνημάτων Μητσοτάκη-Ερντογάν για τους σεισμούς,όπου ακούστηκε η λέξη “αλληλεγγύη”, η Τουρκία ανανεώνει τη NAVTEX για το Oruc Reis, μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου

Εντολή για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την Τουρκία έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την νέα παράνομη NΑVTEX που εξέδωσε το Σάββατο η τουρκική πλευρά, ενώ εκδόθηκε και αντι-NAVTEX από την υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

“Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά”, σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Πέτσας: Το θέμα είναι πλέον ευρωπαϊκό

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως το θέμα της Τουρκία έχει ξεφύγει από τα διμερείς σχέσεις, είναι ευρωπαϊκό, και αγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε αυτό έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με την οικονομική συνεργασία, είτε με το μεταναστευτικό.

“Στο παρελθόν είχαμε κτίσει πάνω στα ερείπια μια καλή συνεργασία οι δυο λαοί και οι δύο χώρες, τη λεγόμενη “διπλωματία των σεισμών”, κάτι που οδήγησε σε ύφεση και ειρήνη. Η “διπλωματία των Navtex” οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση, κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Ας αφήσουμε τα προκλητικά θέματα που οδηγούν σε στρατικοποίηση που κανείς δε θέλει και ας προχωρήσουμε σε ειλικρινή συζήτηση” επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Μάλιστα, επεσήμανε πως οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι, ωστόσο το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. “Ας κλείσουμε τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ως αφετηρία καλής συνεργασίας για τους λαούς της ανατολικής Μεσογείου”.

SHARE